Triodos Nederland

Duurzaam sparen en beleggen groeit met 26,7% wederom sterk in 2005

25 juli 2006 - In 2005 heeft het volume van het door particulieren duurzaam gespaard- en belegd vermogen de grens van negen miljard euro ruim overschreden. Dit is een groei van 26,7% ten opzichte van 2004. Verwacht wordt dat het totaal duurzaam gespaard en belegd vermogen door particulieren in 2007 zelfs boven de magische grens van tien miljard uit gaat komen.
Dit blijkt uit onderzoek van de VBDO, de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling. Met steun van de Triodos Bank doet de VBDO jaarlijks een onderzoek naar de marktontwikkeling op het gebied van duurzaam sparen en beleggen in Nederland.

Duurzaam beleggen nam in 2005 de grootste vlucht en groeide met 30% tot 2,8 miljard euro (dit is inclusief beleggingen in erkende groenfondsen en sociaal-ethische fondsen). De omvang van het duurzaam sparen groeide eveneens rigoureus met 25% tot 6,6 miljard euro. Ter vergelijking: Regulier beleggen nam het afgelopen jaar met 10% toe en regulier sparen maar met 5,6%.
De groei van het duurzame sparen en beleggen is, naast autonome groei, met name te verklaren door de sterke groei in het totaal beheerde vermogen van de traditioneel duurzame banken in Nederland, de ASN Bank en Triodos Bank.

Duurzaam sparen en beleggen winnen al jaren terrein op het regulier beleggen en sparen. De marktomvang bedroeg in 2005 respectievelijk 2,5 en 3,2 procent van het totaal door particulieren belegde en gespaarde vermogen in Nederland (ten opzichte van 2,1 en 2,7 procent in 2004). Het jaar 2005 is daarmee sinds 1987 het achttiende opeenvolgende jaar dat duurzaam sparen en beleggen in Nederland marktaandeel wint.

Het onderzoeksrapport 'Duurzaam Sparen en Beleggen in Nederland in 1987-2005' is gratis te downloaden op de website van VBDO.

De VBDO
De VBDO maakt zich sterk voor een duurzame kapitaalmarkt. Een markt die naast financiële criteria ook rekening houdt met sociale- en milieucriteria. Geldstromen bepalen volgens de VBDO in belangrijke mate de kansen van een duurzame samenleving en het is dus zaak dat de spelers op de kapitaalmarkt zich hiervan bewust zijn. De VBDO maakt multinationals én beleggers bewust van hun rol door nieuwe activiteiten te initiëren en haar mening te geven over gewenste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. De VBDO heeft inmiddels meer dan 1000 particuliere en institutionele leden en onderhoudt goede relaties met het bedrijfsleven.

Triodos Bank
Triodos Bank is sinds 1980 koploper in de sector voor duurzaam sparen en beleggen. Triodos Bank wil haar missie, duurzaam bankieren, op drie manieren realiseren. Door het verlenen van een goede service en inzicht in de bestedingen, door het aanbieden van nieuwe producten en door het bevorderen van het publieke debat over levenskwaliteit.