Gemeente Ede

nummer 150 / Ede, 20 juli 2006

Samenwerking moet leiden tot grondige evaluatie

EBC en gemeente inspecteren het bos van regels

De gemeente Ede en het Edes Bedrijfs Contact tekenen dinsdag 25 juli 2006 om 11.00 uur een bijzondere intentieovereenkomst. De twee partijen spreken af de handen ineen te slaan om de plaatselijke regelgeving kritisch tegen het licht te houden. Zij gaan samen bekijken of het aantal regels en de administratieve lasten voor het bedrijfsleven kunnen worden verminderd. Beide partijen kunnen in de pilot hun specifieke know how inbrengen en ervaringen uitwisselen. Voor de gemeente is deelname aan de pilot een uitstekende gelegenheid om voor de inspectie van de rest van het bos leermomenten op te doen.

De gemeenteraad van Ede heeft onlangs het college van burgemeester en wethouders opdracht gegeven het geheel van gemeentelijke regels en voorschriften aan een grondige inspectie te onderwerpen: het bos wordt waar mogelijk uitgedund door dor hout en al te weelderige onderbegroeiing te kappen. Dor hout is een metafoor voor allerlei regels die nog wel gelden, maar niet of nauwelijks nog worden gebruikt. Overdadige onderbegroeiing is in dezelfde beeldspraak de papieren rompslomp zoals lange behandelingstijden en ingewikkelde procedures bij het toepassen van regels. De gemeenteraad vindt een grondige inspectie noodzakelijk en pleit voor deregulering daar waar dat mogelijk is. Het gestarte project zal mogelijk een aantal jaren duren.
Het EBC is ook al geruime tijd bezig de regelgeving te inspecteren. Zij doet dat in samenwerking met de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland en - door ondertekening van de overeenkomst - nu dus ook met de gemeente Ede.
Bij een evaluatie door de gemeente bleek enige tijd geleden bijvoorbeeld al dat voor nagenoeg alle aanvragen om een straatbarbecue te mogen houden zonder omhaal een vergunning wordt verleend. De gemeente is toen overgestapt op een simpele meldingsplicht. De verwachting bestaat dat meer van dit soort voorbeelden zullen worden gevonden. Ook op het gebied van regelgeving voor het (industriële) bedrijfsleven.


---