Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschap heeft nog geen verbod op onttrekking oppervlaktewater

24 juli 2006 - Ondanks de aanhoudende droogte stelt het waterschap nog geen verbod op het onttrekken van oppervlaktewater uit sloten en weteringen in. Op dit moment is het nog mogelijk voldoende water vanuit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal aan te voeren. Wel wordt regelmatig bekeken of dat mogelijk blijft.

De mate waarin en het tijdstip waarop agrariërs en inwoners water onttrekken om te kunnen beregenen, is daarbij wel belangrijk.

Oproep: wees zuinig met water

Het waterschap doet er alles aan om geen verbod op onttrekking in te hoeven stellen. Daarom roepen wij onze inwoners op zuinig om te gaan met oppervlaktewater en zo weinig mogelijk water te onttrekken en dit vooral 's avonds of 's ochtends vroeg te doen. Wij vragen de mensen alert te zijn en zich te realiseren dat bij aanhoudende droogte er een tekort aan water kan ontstaan.

Botulisme

In de gekanaliseerde Hollandse IJssel bij Montfoort is botulisme geconstateerd. Dat heeft onderzoek door het Centraal Instituut voor DierziekteControle in Lelystad uitgewezen. Om verspreiding van de ziekte te voorkomen haalt het waterschap dode watervogels zo snel mogelijk uit het water. Het is niet mogelijk de bacterie uit te bannen, omdat deze van nature in het water en de bodem aanwezig is.

Niet zwemmen in open water

Het waterschap raadt mensen dringend af te zwemmen in open water wat niet officieel is aangewezen als zwemwater. Zwemmen is daar altijd op eigen risico.
Het waterschap controleert in de zomer de waterkwaliteit van officiële zwemlocaties. Deze locaties zijn aangewezen door de provincie.

Inspectie polderkades

Medewerkers van het waterschap gaan regelmatig op pad om de polderkades in het gebied te inspecteren. In verband met de droogte gaat het waterschap daar preventief extra inspecties uitvoeren.