Gemeente Zwolle

Reacties op Structuurplan beantwoord


Datum uitgave: 26-07-2006
Weet u het nog? Eind vorig jaar en begin 2006 hebben we u via de campagne 'Wakker worden in 2020' geïnformeerd over de ontwikkelingen van Zwolle tot aan 2020. Er ligt nu een inspraaknota met ruim 300 inspraakreacties en op elk van die reacties heeft het college van burgemeester en wethouders nu antwoord gegeven. Begin 2006 is huis aan huis in Zwolle een nieuwsbrief verspreid over dit voorontwerp Structuurplan Zwolle 2020. Ook was er een expositie en een publiek debat. En tijdens de inspraakperiode konden Zwollenaren gedurende zes weken hun reactie geven op de plannen. Dat heeft ruim 300 reacties opgeleverd. Hierop heeft het college van burgemeester en wethouders gereageerd en de inspraaknota is op 11 juli vastgesteld. Wat betekent dit nu voor Zwolle?

Inrichtingsplan
Burgemeester en wethouders hebben naar aanleiding van de reacties besloten om voor Dijklanden een globale inrichtingsstudie uit te laten voeren en daarbij ook alternatieven van insprekers te onderzoeken. Met dit onderzoek worden de mogelijkheden verkend voor bebouwing, landschapsbouw en een goede gebiedsontsluiting. Al eerder, toen het nieuwe college aantrad, is besloten om in deze bestuursperiode nog geen besluit te nemen over bebouwing en nader onderzoek te doen naar de natuurwaarden van Dijklanden.

Milieu
Er waren ook reacties op de Strategische Milieubeoordeling, die tegelijk met het voorontwerp Structuurplan in de inspraak heeft gelegen. De meeste van deze reacties gingen over de uitbreidingslocaties Stadsbroek en IJsselvizier A, die onder de 'Vogelrichtlijn' vallen. Uit de Strategische Milieubeoordeling komen significant negatieve effecten op de instandhoudingsdoelstellingen van beschermde vogelsoorten naar voren. Daarom kunnen beide locaties voorlopig niet bebouwd worden.

Wonen
Op grond van de inspraakreacties heeft het college besloten om een nieuwe bevolkingsprognose op te stellen. De prognose voor het inwonertal voor 2020 blijkt namelijk lager te liggen dan ten tijde van het voorontwerp. Dit betekent niet dat er minder woningen nodig zijn. De gemiddelde woningbezetting (aantal bewoner per woning) daalt namelijk ook, waardoor de kans groot is dat er juist extra woningen nodig zijn in 2020.

Hoofdconclusie b&w-besluit
Hoewel het voorontwerp Structuurplan op bepaalde punten wordt aangepast, wijkt het college niet af van de gekozen strategie om het buitengebied zoveel mogelijk te sparen en de bestaande stad te koesteren. De inzet blijft zoveel mogelijk inbreiding, maximaal 2500 woningen. Dus: bouwen op aangewezen plekken binnen de bestaande stad én door de bestaande bebouwing in de wijken 0,5 à 1 procent te verdichten (de plekken hiervoor zijn nog niet allemaal bepaald)). Hierdoor kan uitbreiding op nieuwe locaties tot 2020 kleinschalig blijven.

Vervolg
De commissie Ruimte van de gemeenteraad bespreekt de inspraaknota in september. Vervolgens wordt het ontwerp Structuurplan opgesteld dat naar verwachting rond december klaar is. Als alles loopt als gepland ligt er in het voorjaar van 2007 een vastgesteld Structuurplan, als leidraad voor de ontwikkeling van Zwolle en als kader voor nieuw op te stellen bestemmingsplannen. De nota ligt ter inzage in het informatiecentrum.

Wilt u de inspraaknota en het b&w-besluit inzien (download) of meer weten over het vervolgtraject kijk dan op www.detoekomstvanzwolle.nl.