Ingezonden persbericht


Aantal koud-douchers verdubbelt

Het "koud douchen" lijkt populairder te worden. Gaf enkele maanden geleden nog slechts 1% van de nutscode-bezoekers aan liever koud dan warm te douchen, momenteel is dat al meer dan 2%. Een ruime verdubbeling dus. Of dit door het warme weer van de afgelopen periode komt of dat energiebesparing de reden is is nog niet bekend. Of het stijgend aantal koud-douchers doorzet tot de komende winter blijft uiteraard ook afwachten. Een "koude douche" nemen is in feite een vorm van thermoregulatie, vergelijkbaar met de duik van een otter in een meertje. De otter laat hierbij een spoor van warme luchtbellen achter dat door de duik uit zijn vacht geperst wordt. In het dierenrijk zijn enorm veel van dit soort warmteregulerende-mechanismen te vinden, samen te vatten met de term "thermoregulatie".

De dieren in de dierentuinen lijken overigens weinig last te hebben van de hitte, het infrarood onderzoek is nog in volle gang, maar laat al bijzondere staaltjes aanpassingsvermogen zien (ze doen het vooral rustig aan en blijven uit de zon). Dat dieren over het algemeen beter zijn ingesteld op grote temperatuurswisselingen dan mensen bleek al uit de warmtebeelden die afgelopen winter zijn gemaakt.

bron: www.nutscode.nl
N = 268

dinsdag 25 juli 2006

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Vlooswijk
06-50886469
info@nutscode.nl

De thermische afbeeldingen van dieren op www.nutscode.nl en www.nutscode.com zijn na overleg te gebruiken ter illustratie van het persbericht.

De Nutscode is een energie-efficiëncy vergelijkingshulpmiddel, de warmtebeelden van dieren worden gebruikt om een link te leggen tussen de energie-efficiëncy in het dieren- en het mensenrijk

Vriendelijke groeten,

Arno Vlooswijk