Gemeente Twenterand


Wethouder Binnenmars overhandigt twee defibrillatoren aan EHBO Den Ham AED' s operationeel in Den Ham

Wethouder Binnenmars heeft namens de gemeente Twenterand op woensdag 19 juli in 't Liefferdinck te Den Ham twee AED 's (automatische externe defibrillatoren) aangeboden aan de EHBO in Den Ham. Een defibrillator is een apparaat waarmee men, tijdens een reanimatie, door het toedienen van een elektrische schok het hart van een patiënt weer op gang kan helpen. Er zijn in totaal vier AED 's operationeel in Den Ham. Naast de gemeente hebben het Hammer Ondernemers Collectief (HOC) en de Rabobank allebei een AED geschonken aan de EHBO in Den Ham. Het HOC heeft daarnaast ook de AED trainer (nodig voor de opleiding) geschonken aan de EHBO Den Ham.

Destijds heeft een werkgroep zich gebogen over het zorgaanbod in Den Ham. Deze werkgroep bestond uit Chpa Almelo, werkgroep Verontruste Hammenaren, AAD Oost, WSG opleidingen, EHBO Den Ham en de gemeente Twenterand. Een van de actiepunten uit de werkgroep was het opzetten van een AED-project. Hiervoor hebben de gemeente Twenterand en de EHBO Den Ham samengewerkt. Dit pilot-projectplan kan tevens als voorbeeld dienen voor andere kernen in de gemeente.

Locatie vier defibrillatoren
De vier AED 's hangen in een metalen kast met groene sticker bij:
· voorportaal ingang `t Liefferdinck

· naast geld automaat (binnen) Rabobank

· buitenmuur voorzijde Hammer apotheek (Medisch Centrum Den Ham)
· sportschool Divago (in de toilettenruimte, schuin tegenover de trap ingang)

Naast elke AED-kast komt een adreslijst te hangen met de personen, uit de nabije omgeving, die de AED opleiding hebben gevolgd en de defibrillator kunnen bedienen. Deze personen zijn 24 uur per dag bereikbaar. Als de AED gebruikt is moet dit altijd gemeld worden bij de EHBO Den Ham en het tefoonnummer zal op de AED-kast komen te hangen.

Opleiding
Mensen die een opleiding willen volgen voor reanimatie of als AED bediener, kunnen contact opnemen met de EHBO Den Ham www.ehbo-denham.nl. Het is belangrijk dat iedereen weet waar de AED's hangen en dat zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren en dit apparaat bedienen. Elke seconde telt op zo'n moment.

Als een sportvereniging of bedrijf van plan is om een AED aan te schaffen of om zich aan te sluiten bij dit project, dan kan men contact opnemen met de EHBO Den Ham. Voor algemene informatie kan men hier ook terecht.