Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Vijver Afrikaanderpark schoon!Vijver Afrikaanderpark schoon!

(foto deelgemeente Feijenoord) Op verzoek en initiatief van bewoners uit de Afrikaanderwijk maakt Roteb de vijver in het Afrikaanderpark voorlopig op maandag en donderdag schoon.

Eigen initiatief
Een groep van twintig jonge en oude bewoners hebben 2 weken geleden op eigen initiatief de vijver onder handen genomen. Dit gebeurde met lange stokken en schepnetten van de oever en de brug. Dagmar Oudshoorn, deelgemeente voorzitter Feijenoord: Ik waardeer de aandacht en zorg die de bewoners uit de Afrikaanderwijk hebben voor het behoud van het park enorm. Daarom hebben we als deelgemeente besloten om ook actie te ondernemen en het goede voorbeeld van de bewoners te volgen.

Afspraken
In navolging op deze actie heeft de deelgemeente Feijenoord Roteb opdracht gegeven de vijver schoon te houden. Medewerkers van Roteb verwijderen voorlopig elke maandag en donderdag het zwerfvuil uit de vijver met behulp van een duikerspak.

Waterbeheer
Het waterbeheer en het toezien op de waterkwaliteit wordt gedaan door Gemeentewerken, Werf Feijenoord. De watercirculatie gebeurt op een andere manier dan met een fontein. Er komt op verschillende manieren water in de vijver: via het grondwater en via neerslag. De neerslag valt of direct in de vijver of stroomt via drainagepijpen en hoofdverzamelbuis naar de vijver. Een pomp zorgt ervoor dat het neerslagwater vanuit de hoofdverzamelbuis naar de vijver stroomt.

Algen
De vijver heeft nog niet zoveel waterplanten en het duurt nog een tijdje om balans te krijgen in de vraag en aanbod van voedingstoffen in het water. Het is dan normaal dat in een kleine, pas aangelegde vijver in de beginperiode algengroei optreedt. Pas na enkele jaren wanneer de vijver helemaal in balans is houdt dit op. De algengroei wordt in de gaten gehouden door Gemeentewerken, Werf Feijenoord en er wordt ingegrepen als de algengroei drastisch toeneemt.

Frequentie
Afhankelijk van de mate van vervuiling wordt de vijver voorlopig op elke maandag en donderdag schoongemaakt. Ook wordt het park en de vijver na evenementen extra schoongemaakt.

(foto: Ton Buitendijk, Arie v/d Hoeven en Andries Dijksman.)