Deelgemeente Charlois Rotterdam

Swingend Brassband Festival

Foto: fotopersbureau Cor Vos Gezellig en druk was het afgelopen zaterdag op het Wevershoekterrein. Maar liefst 11 brassbands uit Rotterdam-Zuid en omgeving kwamen die middag bijeen om als opmaat voor het Zomercarnaval- met hun dwingende ritmes het publiek (en elkaar) te vermaken.

Het festival, dat wordt georganiseerd door het Rijnmond Caribbean Brassband Platform, is opgezet om de vele nieuwe en meer ervaren Caribische brassbands in Rotterdam en omgeving een podium te geven waarop zij zich aan een groot publiek kunnen presenteren. Tevens is het festival een opmaat voor het grote Zomercarnaval dat een week later aan de andere kant van de rivier van start zal gaan. Het fenomeen 'brassband' heeft de laatste jaren een nieuwe impuls gekregen door enthousiaste voornamelijk Antilliaanse jongeren die gesteund door buurtwerkers en jongerenwerkers structuur hebben gegeven aan hun liefde voor het experimenteren met Caribische ritmes en drums. Elk jaar nemen weer nieuw opgerichte brassbands en leden van het Platform deel aan het festival en ook buiten Rotterdam begint de brassbandkoorts toe te slaan in onder meer Den Haag, Dordrecht en Tilburg.

Vanuit verschillende buurten in Rotterdam-Zuid liepen de diverse brassbands al spelend naar het festivalterrein, waar zij vanaf 15.00 uur een podiumshow gaven.