GroenLinks

Minister moet optreden tegen onveilige speeltuinen

26 juli 2006

Minister Dekker moet in actie komen tegen levensgevaarlijke situaties in overdekte speeltuinen. Ook moet zij de namen openbaar maken van die speeltuinen die het niet zo nauw nemen met onder meer de brandveiligheid, zodat ouders en kinderen weten waar zij aan toe zijn.

Ineke van Gent en Naïma Azough stellen hun schriftelijke vragen in reactie op een rapport van de VROM-Inspectie. Onderzoek bij dertig overdekte speeltuinen bracht veel misstanden aan het licht, waaronder het ontbreken van ontruimingsplannen, onmogelijke en afgesloten nooduitgangen en gebrekkige controle door gemeenten.

Vragen van de leden Van Gent en Azough (beiden GroenLinks) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, ingediend 26 juli 2006, over onveilige speeltuinen.


1. Heeft u kennis genomen van het rapport van uw VROM-Inspectie over de gebrekkige veiligheid in overdekte speeltuinen?


2. Bent u het met ons eens dat de genoemde incidenten, waaronder het ontbreken van ontruimingsplannen, het op slot zitten van nooduitgangen en nooduitgangen die meters boven de grond uitkomen, onacceptabel zijn?


3. Bent u het daarnaast met ons eens dat het onacceptabel is dat veel speeltuinen zich niet aan de bouwvergunningen hebben gehouden?


4. Wat is uw oordeel over het toezicht door gemeenten, namelijk dat twaalf gemeenten nauwelijks en vier gemeenten nog nooit hebben gecontroleerd op de (brand)veiligheid van de overdekte speeltuinen?


5. Waarom worden de namen van de speelcomplexen met een gebrekkige veiligheid niet openbaar gemaakt? Bent u bereid dit alsnog te doen? Zo nee, hoe gaat u kinderen en hun ouders informeren over de risicos van spelen in een overdekte speeltuin?


6. Bent u voornemens op korte termijn zowel de gemeenten als de eigenaren van de overdekte speeltuinen tot verbetering te dwingen? Overweegt u sancties tegen nalatige gemeenten en eigenaren en zo ja, welke?