Socialistische Partij

Onderzoek bevestigt: corporaties op commerciële toer

26-07-2006 * Uit de conclusies van adviescommissie Schilder, genoemd naar zijn voorzitter Arnold Schilder van de Nederlandse Bank (DNB), blijkt dat woningcorporaties tegenwoordig vooral op de centen letten, in plaats van te werken aan hun maatschappelijke taak: het bouwen en beheren van goede en betaalbare huisvesting voor mensen die het niet breed hebben.

Harry van Bommel SP-kamerlid Harry van Bommel in reactie op het rapport: `Het bewijs is geleverd dat de liberalisering van de corporatiesector een fiasco is. Wat de SP betreft zouden de besturen van corporaties deels gekozen moeten worden door de huurders, deels benoemd door de gemeenten waar ze werkzaam zijn. Ook zou de enorme schaalvergroting, die de invloed van de huurders en overheid ondermijnt, moeten worden teruggedraaid. En tenslotte moet de nieuwe minister van VROM de tanden laten zien als corporaties over de schreef gaan en niet lijdzaam toekijken.'

De conclusies zijn in lijn met hetgeen huurderorganisaties en de SP al jaren zeggen: door de verzelfstandiging van de corporatiesector gaan de woningcorporaties zich als commerciële instellingen gedragen. Er wordt meer gesloopt en verkocht en minder (betaalbaar) gebouwd. Ook de efficiency van de corporaties is onder de maat: de bedrijfslasten stijgen veel harder dan bij andere organisaties. Corporatiedirecteuren verdienen drie tot vier keer meer dan tien jaar geleden. Tenslotte is ook het integriteitbesef van de corporatietop voor verbetering vatbaar, zo concludeert de commissie Schilder. Van Bommel: "Sinds 1998 zijn drie VVD-ers verantwoordelijk geweest voor volkshuisvesting, het wordt nu tijd dat er eens een andere wind gaat waaien."