Ingezonden persbericht


Wilde dieren en huisdieren

lopen risico's door warmte

Utrecht, 26 juli 2006

In verband met de aanhoudende warmte en droogte roept Dierenbescherming Utrecht Amersfoort e.o. de inwoners van haar afdelingsgebied op om extra aandacht te besteden aan hun huisdieren en wilde dieren. Mensen kunnen de wilde dieren, zoals egels, muizen, vogels en wilde konijnen, helpen door buiten schotels water neer te zetten. Bij huisdieren is het eveneens erg belangrijk te zorgen voor voldoende vers drinkwater, en schaduwplekken waar ze kunnen schuilen voor de zon.

De wilde dieren in de stad en daarbuiten hebben momenteel zwaar te lijden onder watergebrek en het daaruit voortkomende tekort aan voedsel. Bij de Dierenbescherming komen steeds meer meldingen binnen van uitgedroogde, ondervoede en verzwakte dieren. De organisatie vermoedt dat ook al veel dieren door de droogte zijn omgekomen.

Het meest belangrijk voor de wilde dieren is dat zij weer water kunnen vinden. Dit water kan het best in een platte, lage schaal worden gedaan die niet makkelijk wordt omgestoten, zoals het onderbord van een bloempot. Melk neerzetten is uit den boze: de meeste dieren krijgen hiervan darmproblemen waaraan ze kunnen overlijden. Zet het water bij voorkeur op een plek in de schaduw.

Ook voor huisdieren brengt de hitte risico's met zich mee. Essentieel is dat de dieren beschikken over een schaduwplek en voldoende vers drinkwater. Verblijven van dieren zoals konijnen, knaagdieren, vogels, vissen en reptielen dienen uit de zon gehouden te worden, en de kamers waar zij staan moeten goed geventileerd worden.

Het is zeer gevaarlijk een huisdier achter te laten in de auto, zelfs voor vijf minuten. Ieder jaar sterven talloze dieren in auto's door oververhitting. Ook in de schaduw of met de ramen op een kiertje, kan de temperatuur erg snel oplopen.

Inspanning bij honden kan beter vermeden worden, evenals lopen over heet asfalt. Laat de hond liever rustig lopen op gras of in een gebied met veel schaduw. Als de hond van zwemmen houdt is dat prima, mits er geen botulisme of andere ziekteverwekkers in het water aanwezig zijn. In geval van oververhitting kan de eigenaar het dier verkoelen (bijvoorbeeld met water of een handdoek die om wat koelelementen is gewikkeld) en bij twijfel de dierenarts bellen.

Verder vergroot de warmte bij veel diersoorten het risico op parasieten en infecties. Het is daarom raadzaam het verblijf van het dier vaker te verschonen en de huid goed in de gaten te houden.

Meer tips zijn te lezen op www.dierenbescherming.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mirjam Förch, tel: 030 - 246 88 66

-----------------------
Afdeling Utrecht Amersfoort en omstreken
Bezoekadres: Boerhaavelaan 85
Postadres: Postbus 10.000
3505 AA Utrecht
tel. 030 246 88 66
fax. 030 246 78 82
Postbank 140580
www.dierenbescherming-utrecht.nl
info@dierenbescherming-utrecht.nl

-----------------------


---- --