Gebruikersgemak met online Handboek Openbare Ruimte

DELFT, 20060727 -- Voor gemeenten vormt de nieuwe webtool De Digitale Ruimte een eigentijds alternatief voor het papieren Handboek Openbare Ruimte. Het online handboek is databasegestuurd, eenvoudig te updaten en aanpasbaar aan specifieke wensen. De Digitale Ruimte is ontwikkeld door ontwerpbureau ipv Delft en internetbedrijf Empercent.


Welke banken wil de gemeente in de binnenstad toepassen? Wat zijn de lokale verordeningen die gelden voor de inrichting van de openbare ruimte? Of waar moet ik op letten bij plaatsing van afvalbakken? Voor gemeenteambtenaren met dergelijke vragen biedt het digitale handboek uitkomst. In plaats van het logge en lastig aanpasbare Handboek Openbare Ruimte in boekvorm kunnen gemeenten nu kiezen voor de online versie, die via een toegangscode voor alle betrokken ambtenaren is te gebruiken. Behalve instructies en productinformatie kan het programma ook informatie over de gemeentelijke visie op de openbare ruimte bevatten, zoals voorbeelden in woord en beeld van goed ingerichte straten of pleinen. De software is bovendien zo ontwikkeld dat elke gemeente naar wens categorieën (bijvoorbeeld 'ondergrondse vuilcontainer' of 'lattenbank') kan toevoegen.

Het programma maakt gebruik van een tabblad-indeling, waarbij een verdeling is gemaakt in 'visie', 'producten' en 'instructies'. Elk van deze onderwerpen is vervolgens verder verdeeld in 'categorie' en 'eigenschappen'. Verder is voor de producten nog een tabblad getiteld 'leveranciers' aanwezig en biedt het tabblad 'kaarten' gebruikers de mogelijkheid producten toe te wijzen aan een gebied op de kaart. De beheerder kan op eenvoudige wijze nieuwe producten of informatie in de database plaatsen en gebruikers kunnen dankzij de gestructureerde opzet binnen enkele muisklikken de informatie vinden die ze zoeken. Daarnaast heeft De Digitale Ruimte ook een zoekfunctie. Het programma zet de zoekresultaten desgewenst om naar een pdf-bestand, zodat ze per email verstuurd kunnen worden.

Verschillende gemeenten hebben al interesse getoond in het vernieuwende product. De gemeente Delft zal als eerste gebruik gaan maken van De Digitale Ruimte. Hoewel het programma in eerste instantie is ontwikkeld voor gemeenten, kan het zeker ook aantrekkelijk zijn voor projectontwikkelaars en ontwerpbureaus.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerhard Nijenhuis van ipv Delft op 015 750 25 72



ipv Delft