Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

Jonge Democraat als CIA gevangenen gesleept door Lissabon

Liberale jongerenorganisaties uit heel Europa hebben afgelopen vrijdag de Portugese sociaal-liberale beweging MLS ondersteund in een campagne tegen het gebruik van Europese vliegvelden voor het transport van oorlogsmisdadigers door de CIA. Samen met MLS zijn de Jonge Democraten de straten van Lissabon opgegaan om aandacht te vragen voor deze misdaden tegen de mensheid.

De demonstranten hebben een illegale gevangenneming en marteling gesimuleerd. Hierbij sleepte een zogenaamde CIA agent een gevangene, gespeeld door Ferry Nagel (Landelijk Secretaris Promotie) door het centrum van Lissabon. Ferry was vastgebonden, geblinddoekt en gekneusd.

Volgens de Jonge Democraten en de andere deelnemende organisaties moet het gevecht tegen terrorisme niet gestreden worden door middel van illegale gevangenneming en marteling. Daarom roepen we de Europese regeringen op om onderzoek te doen naar het transport van gevangenen vanuit landen als Portugal, Italië en Zweden naar landen waar marteling gebruikt wordt bij ondervragingen.

Zowel straffen zonder proces als marteling gaan in tegen het Europees verdrag voor de rechten van de mensen. Ondanks de vele vermoedens zijn er nog weinig details bekend over de vluchten van de CIA. Om meer duidelijkheid te krijgen over de manier waarop en in hoeverre de rechten van de mens geschonden worden roepen de Jonge Democraten de Europese regeringen op om snel van start te gaan met onderzoek naar de CIA vluchten op Europees territorium.


---