NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

NOM sluit het jaar 2005 succesvol af

Groningen, 27 juli 2006

De NOM heeft in 2005 zijn functie, het bijdragen aan een versterking van de noordelijke economie, in al zijn onderdelen goed kunnen uitoefenen, de gestelde doelen vrijwel gehaald en op onderdelen overtroffen. Opvallend was dat de (voorzichtige) opleving van de conjunctuur vooral te zien was doordat zich veel nieuwe ontwikkelingen hebben aangediend. De traditionele industrie heeft daarvan in mindere mate kunnen profiteren. Daarnaast blijft het proces van verplaatsing van traditionele industrie naar lage lonen landen en de ontwikkeling van de relatief hoge energieprijzen een bedreiging voor de noordelijke industrie.

Op het gebied van Ontwikkeling en Innovatie gaat de NOM zich in toenemende mate concentreren op de terreinen die voor Noord-Nederland als speerpunt (Pieken in de Delta) worden beschouwd: energie, sensortechnologie, water, Life Sciences/agrifood. Op die terreinen is een groot aantal projecten in gang gezet en werd een structuur tot stand gebracht die deze projecten ondersteunt.
Samen met marktpartijen, TNO en Astron werd het Intergrated Development Lab (IDL) opgericht. Daarnaast werd een begin gemaakt met het opzetten van een Carbohydrate Competence Center ten behoeve van de noordelijke food sector. Een van de meest aansprekende projecten is de `IJkdijk'; een internationale testfaciliteit voor toepassingen van sensortechnologie waarmee het beheer en onderhoud van waterkeringen kan worden verbeterd. In de `IJkdijk' wordt kennis rond sensor-technologie, ICT en water op een unieke wijze gecombineerd.

Op het terrein van Investeringsbevordering werden investeringen voor een bedrag van EUR 113,7 miljoen actief begeleid (waarvan de helft aan buitenlandse investeringen). Daarmee zullen op termijn ruim 700 nieuwe arbeidsplaatsen tot stand komen. Daarnaast kunnen door tussenkomst van de NOM ongeveer 500 arbeidsplaatsen voor Noord-Nederland worden behouden.

Het Financieringsbedrijf van de NOM heeft in het verslagjaar een totaal van EUR 18,4 miljoen verstrekt aan 40 in Noord-Nederland gevestigde ondernemingen. Daarmee is weer een opgaande lijn ingezet in de richting van het streefbedrag van ± EUR 20 miljoen per jaar. Ruim de helft daarvan (EUR 10,9 miljoen) werd verstrekt aan startende bedrijven. Daarmee is het aandeel in de verstrekking aan starters fors toegenomen (2004: 35%). Ook het aandeel in de verstrekkingen aan technologisch gedreven innovatieve bedrijven vertoont een sterke stijging; in 2005 waren er 18 verstrekkingen aan Life Science en ICT gerelateerde bedrijven (2004: 3) voor een bedrag van EUR 6,5 miljoen (2004: EUR 3,5 miljoen). De toegenomen focus op de noordelijke `Pieken' is ook in het Financieringsbedrijf zichtbaar; in het verslagjaar werden 3 energiegerelateerde en 3 watergerelateerde bedrijven gefinancierd.

Het totale resultaat van de NOM bedroeg EUR 6,6 miljoen waarmee het hoogste resultaat in de geschiedenis van de NOM werd geboekt.

In de aandeelhoudersvergadering van 30 juni 2006 is besloten dat een bedrag van EUR 15 miljoen aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Dit bedrag wordt ingezet voor de financiering van het programma Pieken in de Delta Noord voor de periode 2007-2010 en blijft daarmee beschikbaar voor Noord-Nederland.