Ministerie van Financiën

Financiën honoreert WOB-verzoek KRO

nieuwsbericht | 28-07-2006 | Directie Voorlichting

Samen met andere departementen presenteert Financiën vandaag de reactie op het WOB-verzoek van het KRO-programma Reporter naar 'bijklussende' journalisten en oud-bewindslieden'. Daarin worden oud-bewindslieden genoemd die op verzoek van het departement onder meer hebben meegewerkt aan commissies inzake de Tegoeden Tweede Wereldoorlog en aan Interdepartementale Beleidsonderzoeken.

Twee jaar geleden heeft Reporter een WOB-verzoek gedaan naar 'bijklussende journalisten'. Dat verzoek is destijds door Financiën ingewilligd. Naar aanleiding daarvan heeft het kabinet een richtlijn vastgesteld die per 1 januari 2005 van kracht is geworden. Het nieuwe WOB-verzoek wil nagaan of die richtlijn ook wordt nageleefd. Aanvullend heeft Reporter gevraagd welke oud-bewindslieden sinds 2000 werkzaamheden voor het departement hebben verricht.

In zijn reactie zegt directeur Voorlichting en Communicatie, Jeroen Sprenger, 'onaangenaam' getroffen te zijn door de term 'bijklussen'. Die term suggereert dat er in alle gevallen sprake zou zijn van 'iets onoirbaars'. Daarnaast stoort hij zich aan de enorme juridische argumentatie die door Reporter naar voren wordt gebracht. Gezien de honorering van het eerdere WOB-verzoek en de openbaarheid die reeds bestaat over andere gegevens had een normaal journalistiek verzoek voor de hand gelegen. "Het belasten met alle formaliteiten waarmee de honorering van een zwaar beargumenteerd WOB-verzoek gepaard gaat, is in ieder geval niet bevorderlijk geweest voor de snelheid van beantwoording".
* Naar boven

Meer informatie


* WOB-verzoek KRO-reporter
* Eerder WOB-verzoek KRO-reporter