FNV Bouw


datum: 28-07-2006 / bericht: 1 van 39

Ook vorig jaar weer veel vakbondsmensen gedood

De internationale bouwbond Building and Wood Workers' International (BWI), waar ook FNV Bouw bij is aangesloten, is geschokt doordat een trieste traditie ook in 2005 werd voortgezet. Uit recent onderzoek bleek namelijk dat vorig jaar 115 vakbondsmensen zijn vermoord, tegen 1600 werd er fysiek geweld gebruikt en 9000 vakbondsactivisten werden gearresteerd. Zo'n 10.000 mensen werden ontslagen vanwege hun vakbondsactiviteiten en 1700 kregen gevangenisstraf.

Latijns-Amerika blijft het gevaarlijkste continent om vakbondsactiviteiten te ontplooien. In Colombia werden 70 vakbondsmensen gedood en 260 ontvingen doodsbedreigingen. In Guatemala werd een gestage groei van het aantal gevallen van intimidatie en geweld gerapporteerd.

In Noord-Amerika zette de regering van George W. Bush het tegen de vakbonden gerichte beleid voort en in Canada hebben sommige provincies ook maatregelen genomen om de rechten van werkenden te verzwakken.

Verder werden zorgelijke situaties gesignaleerd in diverse landen in Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Ook in Centraal- en Oost-Europa blijkt de situatie verre van ideaal. Zo werd daar in een aantal voormalige Sovjet-republieken het opzetten van onafhankelijke vakbonden tegengewerkt.

In West-Europa meldde de Maltese vakcentrale veel doodsbedreigingen tegen haar leiders. In België probeerden werkgevers het stakingsrecht te ondergraven en in Groot-Brittannië werden vakbondsmensen ontslagen.

De internationale centrale van vrije vakverenigingen ICFTU is al vele jaren bezig met een campagne om wereldwijd het respect voor vakbondsrechten te vergroten. Zoals een demonstrant op de website van ICFTU, www.icftu.org, laat weten: Vakbondsrechten zijn mensenrechten!