Oude Russische ikonen in Noordwijk an zee

NOORDWIJK AAN ZEE, 20060717 -- Van 29 juli tot en met 13 augustus is Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan zee het huis voor een bijzondere collectie Oude Russische Ikonen


Het zijn een honderdtal ikonen uit de 16e tot en met de 19e eeuw.

Er zijn enkele indrukwekkende kerk-ikonen van groot formaat, maar het accent ligt op de kleine huisikonen, die bestemd waren voor de priv? devotie.
In vitrines kunt u kennismaken met kleine reisikonen. Deze vaak fraai ge?mailleerde metalen ikoontjes, komen ook voor in de vorm van een diptiek, triptiek en ook van een vierluik (tetraptichon).

Er zijn portretikonen van Christus, de Moeder Gods, Engelen en Heiligen. Maar er zijn ook verhalende ikonen, waar bijbelse taferelen of levensgeschiedenissen van heiligen op afgebeeld staan.

Het kenmerkende van Russische ikonen is, dat zij met veel emotie maar met weinig drama geschilderd zijn.
De vormen zijn eenvoudig, zonder opsmuk, maar wel met prachtige kleuren en met bladgoud. De meestal anonieme ikonenschilder was vrij van sentiment en hedonisme.
Hij probeerde in zijn werk dicht bij het oneindige te komen. Hij begreep stilte en hoe je die kan schilderen.

Een mooi voorbeeld hiervan is de ikoon uit de 16e eeuw, die afkomstig is uit een Russische kerkikonostase (de ikonenwand, die het altaar verbergt voor de gelovigen). Op deze ikoon is de Annunciatie: de aankondiging van de engel Gabri?l aan Maria, afgebeeld. De twee figuren staan gevangen in stilte tegenover elkaar. Maria staat met een spinrokken in haar linkerhand en heft verbaasd haar hand op. De engel Gabri?l begroet haar. Als toeschouwer voel je je betrokken bij dit plechtige moment, er gebeurt iets heel bijzonders. Het koloriet van de ikoon is geschilderd in zachte aardetinten. Het is een ingetogen koloriet, passend bij de verstilde sfeer van deze ikoon.

Een andere ikoon, die niet onvermeld mag blijven is een ikoon uit de 16e eeuw van de evangelist Johannes. Deze ikoon is geschilderd in voornamelijk rood en groen met enkele goudaccenten tegen een ivoorkleurige achtergrond. Deze ikoon, die waarschijnlijk voor priv?-devotie bestemd was toont Johannes, terwijl hij zijn wijs- en middelvinger op de lippen legt, als teken van stilte en meditatie. Op zijn schouder is een engeltje afgebeeld als symbool van de inspiratie.

Alle ikonen op deze tentoonstelling zijn met veel zorg, kennis en liefde bijeengebracht door Drs Ingrid Zoetmulder, ikonenexpert en be?digd taxateur.
Alle ikonen die te koop zijn, worden geleverd met een certificaat van echtheid.


De tentoonstelling is van 29 juli tot en met 13 augustus
Iedere dag geopend van 11.00 - 18.00 uur
Grand Hotel Huis ter Duin
Koningin Astrid Boulevard 5
2202 AB Noordwijk aan zee
info: 0651236268




Ingrid Zoetmulder