Staatsbosbeheer

laatste fase omvormingsplan, 28 juli 2006

Op 26 juli is Staatsbosbeheer gestart met de eerste werkzaamheden voor de omvorming van de verbindingsstrook tussen het Oostvaardersbos en Kotterbos gelegen aan de Buitenring. De eerste werkzaamheden bestaan uit het kappen van een aantal populieren en een stukje essenbos. Dit is noodzakelijk voor de aanleg van een afrastering en de realisatie van een toegangsweg en kleine parkeerplaats voor het nieuwe belevingscentrum die aan de rand van de Oostvaarderplassen gebouwd zal worden. Staatsbosbeheer verwacht dat deze activiteiten enige overlast zullen veroorzaken bij de fietsers die gebruik maken van het hier gelegen doorgaande fietspad. In augustus start men met de aanleg van de afrastering, waardoor de herten ook toegang tot dit deel van het Oostvaardersbos zullen krijgen.

Staatsbosbeheer en de gemeente Almere werken al jaren aan het beter beleefbaar maken van de zuidelijke strook van de Oostvaardersplassen. Deze verbindings-strook tussen het Oostvaardersbos en Kotterbos is de laatste fase van dit project. In dit gebied wordt een natuurbelevingscentrum en een wandelverbinding langs de Oostvaardersplassen gerealiseerd. Door middel van een brede waterpartij worden deze voorzieningen gescheiden van het Staatsnatuurmonument De Oostvaarders-plassen. De waterpartij heeft een bufferende werking en vormt daarnaast een geschikt leefgebied voor verschillende vogelsoorten zoals steltlopers, reigers en eenden.

Het natuurbelevingcentrum zal vooral de functie hebben van een kijkhut in combinatie met natuur- en milieueducatie (scholen, special interest), ontvangst en horeca. Uitgangspunt is dat het natuurbelevingscentrum nadrukkelijk gericht is op de beleving van de Oostvaardersplassen en dat het vooral een lokaal karakter heeft. Achterliggende filosofie is dat de 200.000 Almeerders zich bewuster worden van de aanwezigheid van dit unieke natuurgebied en er meer draagvlak ontstaat voor het behoud van het gebied. Het directe zicht op de Oostvaardersplassen levert hier aan een zeer grote bijdrage.

Het centrum is een aanvullende NME-voorziening op het meer grootschalige NME-centrum op het stadslandgoed De Kemphaan. Daarnaast heeft het voor Staatsbosbeheer een aanvullende functie ten opzichte van het grootschalige Natuuractiviteitencentrum (NAC) aan de Lelystadse kant van de Oostvaarders-plassen.