Socialistische Partij

rood.sp.nl


ROOD bij demonstratie tegen het inhumane asielbeleid.

29-07-2006 * Op zaterdag 29 juli 2006 was ROOD, jong in de SP, aanwezig bij een door Prime georganiseerde solidariteitsdemonstratie met Ali Anoushei, een Iraanse asielzoeker die uit protest tegen zijn uitzetting al 47 dagen in hongerstaking is. ROOD voorzitter Renske Leijten: Wij zijn vandaag bij de demonstratie aanwezig om Alis strijd voor een humane behandeling te steunen. Maar hongerstaking is volgens ons altijd een doodlopende weg. Minister Verdonk zal nooit onder druk van zon actie wie dan ook in Nederland laten blijven. Wij zijn hier om de minister duidelijk te blijven maken dat ze moet kijken naar de gevolgen van haar beleid. Het gaat hier over mensen en niet over dossiernummers.

Renske spreekt de menigte toe

Ali is te zwak om nog te kunnen staan

Ali is al zes jaar in Nederland en kreeg van de rechtbank een verblijfsvergunning op medische gronden toegewezen. Verdonk heeft in een hoger beroep bij de Raad van State de toekenning ongedaan laten maken. Waarom? Omdat in theorie de behandeling voor een post traumatisch stresssyndroom ook in Iran gegeven kan worden, ook voor deze man. Daarbij is Iran op papier ook een veilig land, waar politieke vluchtelingen rustig naar terug kunnen.

Velen laten zien dat zij een ander gezicht willen!

Renske in gesprek met Ali

Een klein meisje zet haar handtekening

Op het Plein in Den Haag verzamelde zich meerdere solidaire mensen en na de toespraak van Renske Leijten waarin ze Ali vroeg weer te gaan eten om gezamenlijk te kunnen blijven strijden voor een humaner asielbeleid, ontstond er een spontane handtekeningenactie. Renske Leijten: Twee vrouwen uit het publiek zijn papier en pennen gaan kopen om mensen om een steunbetuiging aan Ali te vragen, maar ook met de oproep aan Ali om weer te gaan eten.

ROOD was zichtbaar aanwezig

Veel spandoeken riepen om humaniteit in het asielbeleid

Het is een schande voor ons land dat mensen zo wanhopig worden dat ze een hongerstaking als enige uitweg zien, zegt Renske Leijten, Ik heb net met Ali gesproken, hij ziet het gewoon niet meer zitten. Hij was student, kon gewoon naar de universiteit, had een huis en staat nu op straat. Dakloos, omdat Iran veilig zou zijn voor hem. Het is werkelijk gruwelijk dat dit in Nederland kan gebeuren.

Lees de toespraak van Renske hier

---