Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Chardon behoudt leiding in NK Vierspannen

29/07/2006

Beekbergen, 29 juli 2006
IJsbrand Chardon (Den Hoorn) heeft nog steeds alle uitzicht op prolongatie van zijn Nederlandse titel, waardoor er een grote kans is dat op zondag voor de negentiende maal de hoogste plaats op het ereschavot wordt bezet door Chardon. "Het liep gewoon lekker en ik heb nergens echt voluit hoeven te gaan om mijn naaste belager, de Zwitser Werner Ulrich, achter mij te houden", aldus een zeer enthousiaste Chardon.

Ongeveer 15.000 mensen waren aanwezig op de schitterende terreinen van het Riant Equestrian Centre in Beekbergen om niets te missen van de internationale vierspanwedstrijd, waarin het Nederlands kampioenschap is geïntegreerd. Een zeer behaaglijke temperatuur, met een voor de wedstrijdpaarden goede luchtvochtigheid, alsmede de technisch fraaie en faire hindernissen, zorgden voor vierspansport op topniveau. Er was voor de chef d'equipe van de Nederlandse vierspanrijders, Edithe van Roosmalen, dan ook alle aanleiding om van oor tot oor te stralen. Niet alleen behield Chardon de leiding in het klassement van de internationale wedstrijd, maar daardoor dus ook in de strijd om de Nederlandse titel. Ook Theo Timmerman (Putten) bewees zijn uitstekende vorm door de derde plaats in het tussenklassement van de internationale wedstrijd in te nemen, waardoor hij tweede staat in het tussenklassement van het NK. Koos de Ronde (Hoogvliet), die ook een zeer goede wedstrijd reed, behield zijn vijfde plaats in de internationale competitie, terwijl Mark Weusthof (Rossum) van de 18de klassering na de dressuur wist op te rukken naar een zevende plek in het internationale veld, dankzij het feit dat de Twentse menner de marathon winnend wist af te sluiten.

Zoals het er nu naar uitziet gaan er drie vierspanrijders naar de Wereldkampioenschappen in Aken. Omdat Chardon voor de zoveelste maal bewees dat niemand om hem heen kan lijkt hij zeker van een teamplaats. Theo Timmerman reed wederom een zeer gedegen dressuurproef en zette in de marathon de op één na beste prestatie neer. Koos de Ronde, na de dressuur elfde, speelde net als Weusthof en Timmerman met de faire hindernissen en werd in de marathon derde.

Herman ter Harmsel (Rijssen) heeft een zeer goed seizoen achter de rug, maar nu de druk om te gaan presteren wordt opgevoerd lijkt het iets moeilijker voor hem te worden. Na een voortreffelijke dressuurproef (zevende) moet het resultaat in de marathon hem behoorlijk zijn tegengevallen, want de Rijssenaar zakte terug naar een vijftiende plek in het tussenklassement.
Ook voor Edwin van der Graaf (Honselersdijk) lijkt het moeilijk te worden. Tijdens de eerste veterinaire keuring werd één van zijn paarden niet tot de wedstrijd toegelaten. Desondanks startte Van der Graaf sterk met een achtste plaats in de dressuur. In de marathon reed de koetsier van Hare Majesteit in de eerste hindernis een verkeerde poort, wat hem erg veel tijd kostte om te herstellen. Mede daardoor leverde hij heel veel in en zakte met zijn 31ste klassering in de marathon terug naar de 26ste plaats in het tussenklassement. Voor de winnaar van de marathon, Mark Weusthof, is het simpel: "Als we met vier vierspanrijders naar Aken mogen dan stijgen mijn kansen op deelname aanzienlijk. Nu moet ik vaststellen dat ik met een zevende plek in de tussenstand de vierde Nederlander ben", aldus Weusthof, die in maar liefst drie van de zeven hindernissen de snelste tijd realiseerde. Ook Koos de Ronde was eenmaal de snelste, net als Timmerman.
Ook voor chef d'equipe Van Roosmalen is het simpel: "Ik heb in Beekbergen kunnen vaststellen dat hetgeen ik het gehele afgelopen jaar heb waargenomen steeds verder wordt bevestigd. Dat maakt het mij iets eenvoudiger om richting disciplinecommissie een voordracht te doen die ik voor de volle honderd procent kan verdedigen", aldus Edithe van Roosmalen, die verwacht woensdag haar team voor het WK bekend te kunnen maken.

bron: KNHS, Jacob Melissen