Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten zaterdag 29 juli 2006

Zaanstreek-Waterland, 29-07-2006 o Politie spoort vier gestolen fietsen op, routinecontrole leidt tot aanhouding en politie zoekt getuigen ongeval

Politie spoort vier gestolen fietsen op Tijdens een actie in Landsmeer en Oostzaan heeft de politie afgelopen vrijdagmiddag en -avond vier gestolen fietsen opgespoord en drie personen aangehouden. De politie startte de actie naar aanleiding van een toename van het aantal fietsendiefstallen. Er werd gecontroleerd op de invalswegen en fietspaden van en naar Amsterdam-Noord en ook gestalde rijwielen bij het zwembad en het winkelcentrum werden nagekeken. Daarbij trokken de politiemensen framenummers na en controleerden de fietsen op andere kenmerken die op diefstal duiden, zoals beschadigingen rondom het slot en het ontbreken van jasbeschermers.

Eén van de vier aangetroffen gestolen fietsen bleek in 2001 te zijn ontvreemd in Barneveld. De eigenaresse was zeer verrast dat zij haar fiets toch nog terug krijgt en zei "haar vertrouwen in de politie te hebben herwonnen". Tegen de 15-jarige Amsterdammer die in het bezit was van de fiets, werd proces-verbaal opgemaakt. Van de diefstal van een andere aangetroffen fiets werd in 2003 aangifte gedaan. Echter bleek degene die op het voertuig reed ook de in de aangifte genoemde eigenaar te zijn. De politie onderzoekt deze zaak nog. De andere twee fietsen hadden alle kenmerken van een gestolen fiets, maar konden niet aan een aangifte gekoppeld worden. Omdat de eigenaren waarschijnlijk te goeder trouw gehandeld hebben, werden zij na verhoor heengezonden.

Door deze controles wil het politiewijkteam Landsmeer-Oostzaan het stelen en helen van fietsen onaantrekkelijk maken. De heler maakt ten slotte de steler. De verdachten die op de gestolen fietsen worden aangetroffen hebben over het algemeen de fiets gekocht van een steler en maken zich schuldig aan heling. Heling betekent meewerken aan de handel in gestolen goederen en is een misdrijf. Het kopen van een gestolen fiets kan dus een strafblad opleveren. Naast het opsporen van gestolen fietsen, gaven de politiemensen ook preventieadvies aan de buurtbewoners. Zo werden mensen gewaarschuwd die hun fiets onafgesloten in de tuin hadden staan.

Het gebeurt vaak dat iemand na een fietsendiefstal geen goed signalement van zijn fiets kan geven. Met een algemene omschrijving als ' het is een bruine damesfiets met handremmen' is het voor de politie erg moeilijk een aangetroffen gestolen fiets aan de aangifte te koppelen. Daarom is het belangrijk dat fietseigenaren zoveel mogelijk (bijzondere) kenmerken van het rijwiel noteren. In ieder geval het merk, serienummer en het type.

Aanhoudingen wegens graffiti Krommenie, 28 juli 2006, 22:42 Na een telefoontje van een buurtbewoner, heeft de politie twee jongens van 13 en 15 jaar aangehouden wegens het spuiten van graffiti. De buurtbewoner meldde dat jongeren bezig waren met graffiti onder het nieuwe viaduct aan de Rosariumlaan. Politiemensen gingen er op af en zagen het duo, met verfbussen in de hand, uit de tunnel komen fietsen. De jongens werden voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Vervolgens kwam er een melding binnen dat bij het zwembad aan het Rosariumpark ook graffiti was aangetroffen. Het bleek om dezelfde tag (een soort handtekening of visitekaartje) te gaan. Vermoedelijk zijn de jongens ook verantwoordelijk voor spuitwerk op onder meer het clubgebouw van de muziekvereniging, de sporthal en het wegdek van de blokbrug. De strafafhandeling van de zaak werd overgedragen aan bureau Halt.

Routinecontrole leidt tot aanhouding Purmerend, 29 juli 2006, 03:21 Een routinecontrole heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag geleid tot de aanhouding van een 19-jarige Amsterdammer. Surveillerende agenten gaven op de Landstrekenweg een stopteken aan een automobilist. Toen de politiemensen uitstapten en naar de auto liepen, reed de bestuurder plotseling met hoge snelheid en slippende banden weg richting het Koggenland. Tijdens de achtervolging werd duidelijk dat de auto als gestolen geregistreerd stond. Op het Diligencehof stopte de Amsterdammer en ging er te voet vandoor. Kort daarna kon de man worden aangehouden. Hij bleek zelf degene te zijn die aangifte had gedaan van diefstal van het voertuig. Onderzoek wees uit dat de auto vóór de aangifte mogelijk is doorgereden na een aanrijding in Amsterdam. De politie heeft de zaak in onderzoek. Daarbij zal ook worden nagegaan of de verdachte met de valse aangifte de verzekeringsmaatschappij heeft opgelicht.

Wielrenner gewond Zuidoostbeemster, 28 juli 2006, 17:54 Een 33-jarige wielrenner uit Purmerend is vrijdagavond gewond geraakt bij een botsing met een auto. De toedracht van het ongeval werd door de politie onderzocht. De man reed over de Oostdijk toen een hem tegemoetkomende auto, bestuurd door een 63-jarige man uit Kwadijk, steeds meer aan de linkerkant van de weg ging rijden. De wielrenner werd daardoor gedwongen de berm in te rijden, maar kon niet voorkomen dat hij de linker buitenspiegel van de auto raakte. De Purmerender werd met schouderletsel overgebracht naar het Waterlandziekenhuis.

Rijbewijs kwijt Zaandam, 29 juli 2006, 03:34 De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs ingevorderd van een 24-jarige Zaandammer. De man, een beginnend bestuurder, werd op de Westzijde aan de kant gezet en bleek bijna vier keer zoveel te hebben gedronken dan is toegestaan. Omdat de Zaandammer zijn rijbewijs niet bij zich had, nam de politie zijn auto tijdelijk in beslag. Naast het proces-verbaal voor het rijden onder invloed, kreeg de man ook nog een bekeuring omdat hij geen legitimatiebewijs bij zich had.

Rijbewijs kwijt (2) Oostzaan, 29 juli 2006, 06:35 Het rijbewijs van een 47-jarige Amsterdammer is door de politie ingevorderd omdat de man niet wilde meewerken aan de ademanalyse. Surveillerende agenten zagen de Amsterdammer zaterdagochtend over de Thorbeckeweg slingeren en zetten hem aan de kant toen hij de A8 op wilde rijden. De blaastest op straat wees uit dat de man vermoedelijk te veel had gedronken. Vervolgens wilde de man aanwijzingen van de politiemensen niet opvolgen waarop een worsteling ontstond. De man werd geboeid overgebracht naar het politiebureau. Onderweg begon hij de politiemensen uit te schelden en aan het bureau weigerde hij mee te werken aan de ademanalyse. Daarop werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Politie zoekt getuigen ongeval Zaandijk, 29 juli 2006, 18:09 De politie zoekt getuigen van een verkeersongeval waarbij een 17-jarige bromfietser uit Zaandam onder meer een open botbreuk opliep. Het ongeluk gebeurde zaterdagavond op de kruising van de Guisweg met de Provincialeweg N203. Een 46-jarige automobiliste uit Zaandijk reed op laatstgenoemde weg en botste tegen de bromfietser die op de kruisende weg reed. De Zaandammer werd per ambulance overgebracht naar het AMC. Politiemensen van de afdeling Verkeersondersteuning kwamen ter plaatse om onderzoek te doen naar de toedracht van het ongeval. De bromfiets werd voor technisch onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De politie verzoekt mensen die getuige zijn geweest van het ongeluk, contact op te nemen via 0900-8844.

Bromfietscontrole Purmerend, 29 juli 2006,18:19 De politie heeft zaterdag een bromfietscontrole gehouden op de Purmerweg. Zeven van de 22 brommers bleken opgevoerd. Daarnaast werd een bestuurder beboet omdat hij geen helm droeg en werden bekeuringen uitgedeeld voor onder meer mobiel bellen, niet direct tonen van het bromfietscertificaat en voor het opgeven van een valse naam.


---

Wegens werkzaamheden aan het computersysteem zullen zondag 30 juli geen nieuwsberichten verschijnen. Het nieuws van zaterdagavond en zondag zal maandag worden gepubliceerd.