Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Hortus Kamermuziekfestival 30 juli - 16 augustus

Carla Leurs / viool Doelenkwartet William Raaijman / saxofoon

De zomer is in volle gang, het muzikale culturele leven in Leiden lijkt op een laag pitje te staan. Het tegendeel is waar want in de Hortus zal, eveneens als vorig jaar, een bijzondere concertserie aangeboden worden: het Hortus Kamermuziekfestival. Tussen 30 juli en 16 augustus zal in de Leidse Hortus vooral de muziek van het interbellum de aandacht krijgen. De tijd tussen de 1e en 2e Wereldoorlog, de jaren 20-30 van de vorige eeuw, bleek een spanningsveld op te leveren waarin uitersten elkaar lijken te ontmoeten. Van tango's van Strawinsky tot liederen van Schönberg. Het monumentale gevecht in het pianokwintet van Max Reger tegenover het hilarische "Minimax" (Repertorium für Militärmusik) van Paul Hindemith en het visionaire eerste strijkkwartet van multitalent Bernard van Dieren. Tijdens het laatste concert op 16 augustus komt ook eigentijdse muziek aan bod. Het werk 'What my Girlfriend does (when I'm not at home)' van Chiel Meijering wordt daarbij ondersteund door een performance van een paaldanseres.

De concertavonden zullen worden verzorgd door diverse ensembles, zoals het Doelenkwartet en het Hortusensemble. Het in 2004 opgerichte Hortusensemble is het huisensemble van het festival en legt zich toe op de uitvoering van deze vroeg 20e eeuwse muziek met zoveel mogelijk gebruikmaking van authentiek instrumentarium. Doel is het specifieke koloriet van deze instrumenten te herontdekken. Deze gedachte leidt tot het gebruik van parallelsnarige vleugels , darmsnaren, houten fluiten en blaasinstrumenten met kleine mensuren (slankere bouw). Artistiek leider van het festival is William Raaijman, saxofonist, tevens een van de musici van het Hortusensemble.

Het Hortus Kamermuziekfestival vormt wederom een muzikaal hoogtepunt van deze zomer. Niet alleen in de Leidse Hortus zal het festival plaats vinden, ook het Universiteitsmuseum Utrecht - de Oude Hortus - is gelijktijdig locatie voor de concerten.

Kaarten voor de concerten van 31 juli, 2, 6, 9, 11, en 16 augustus zijn verkrijgbaar bij de entreebalie van de Hortus. Alle concerten beginnen om 19.30 uur in de monumentale Oranjerie. Vanaf 18.45 uur is de kassa open en kan er voor aanvang van het concert nog een wandeling door de Leidse Hortus in avondsfeer gemaakt worden.

Hortus Kamermuziekfestival
30 juli - 16 augustus

Waar
Oranjerie van de Hortus botanicus Leiden
Rapenburg 73 Leiden

Wanneer
30 juli, 2, 6, 9, 11 en 16 augustus

Open
Aanvang concert 19.30 uur
Kassa open vanaf 18.45 uur

Kaarten
Kaarten zijn verkrijgbaar bij de entreebalie van de Hortus botanicus, Rapenburg 73 Leiden

Kaart E 17,50

CJP E 16

Vrienden van de Leidse Hortus E 15

Demi Passe-partout, 3 concertenE 50

Passe-partout, 6 concerten E 90

Informatie

071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Aan de redactie

Voor informatie over het Hortus Kamermuziekfestival kunt u contact opnemen met:

Mark Tempelaars - publiciteit en zakelijk leider van het Hortus Kamermuziekfestival

010-5118774 / info@doelenensemble.nl

William Raaijman - artistiek Leider

06 182 400 82 / william_raaijman@yahoo.com

17 juli 2006, Leiden


---- --