Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Hoeden en High Tea in Beekbergen

26/07/2006

Beekbergen, 26 juli 2006
Geïnspireerd door de traditionele "Ladies Day" tijdens de paardenraces in het Britse Ascot zullen tijdens het Nederlands Kampioenschap vierspannen en de internationale menwedstrijd Beekbergen Apeldoorn op zondag 30 juli prachtige hoeden de boventoon voeren.

Hoeden zijn onlosmakelijk verbonden met de mensport. Zodra een dame plaatsneemt op het rijtuig mag een prachtige hoed niet ontbreken. Maar niet alleen op het rijtuig maken vrouwen met hoeden indruk. Ook het publiek kan zijn steentje aan het prachtige geheel bijdragen door op zondag 30 juli met hoed getooid in Beekbergen te verschijnen. Aan deze Ladies Day is bovendien een hoedenwedstrijd verbonden waarvoor de organisatie niemand minder dan de bekende couturier Frans Molenaar bereid heeft gevonden te fungeren als jurylid. De winnares ontvangt uit handen van de heer Molenaar de `In Memoriam Jeroen Laponder Trofee'. Jeroen Laponder overleed onlangs geheel onverwacht op 33-jarige leeftijd. Jeroen was als bestuurslid van de internationale menwedstrijd nauw betrokken bij het initiatief tot deze hoedenwedstrijd en de organisatie wil met deze speciale Trofee de herinnering aan Jeroen in ere houden.
De winnares mag als eregast tijdens de prijsuitreiking plaatsnemen op de bok van een van de deelnemers in Beekbergen. Om het Engelse plaatje compleet te maken kunnen bezoekers en gasten de gehele dag genieten van een heerlijke High Tea. Huiscateraar Hanze Catering uit Zwolle verzorgt zalige gebakjes, sandwiches, scones en andere lekkernijen die onder het genot van een kopje thee of koffie genuttigd kunnen worden.

Naast Frans Molenaar maken diverse prominente gasten hun opwachting in Beekbergen op deze Ladies Day, waaronder burgemeester de Graaf van Apeldoorn en de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie Martien van den Heuvel.

Tot een aantal jaren geleden maakte het onderdeel presentatie vast deel uit van de samengestelde menwedstrijd. Bij dit onderdeel werden de paarden, de tuigen, het rijtuig, de koetsier, zijn passagier en de groom(s) door juryleden van dichtbij beoordeeld op netheid, passendheid en harmonie van het geheel. Met een prachtig aangeklede dame op het rijtuig voorzien van een passende hoed maakte de deelnemer grote kans op een hoge klassering. Het onderdeel presentatie maakt nu geen deel meer uit van de samengestelde menwedstrijd, maar wordt vaak bij bijzondere gelegenheden, zoals Wereldkampioenschappen, als extra onderdeel uitgeschreven.