Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers


PERSMEDEDELING VAN KAMERVOORZITTER Herman DE CROO

OP 30 JULI 2006: VERKIEZINGEN IN DE DEMOCRATISCHE REPUBLIEK CONGO


---

Op 30 juli 2006 zullen in Congo de eerste verkiezingen sinds 40 jaar georganiseerd worden. Het gaat om de eerste ronde van de presidentiële en legislatieve verkiezingen. België heeft zich ferm geëngageerd in dit democratisch proces en is na de Europese Unie de tweede belangrijkste donor voor het Congolese verkiezingsproces.

De aanwezigheid van verkiezingswaarnemers draagt bij tot een correct verloop van de verkiezingen. Meer dan 2000 buitenlandse waarnemers worden verwacht. De delegatie van de Europese Unie onder leiding van voormalig generaal Morillon en vandaag Frans Europees Parlementslid zal een 300 man sterk zijn.

De Conferentie van voorzitters besliste daarom ten laste van de begroting van de Kamer van volksvertegenwoordigers drie kamerleden als waarnemers te sturen.

Het gaat om de heren Dirk Van der Maelen, sp.a fractieleider, Servais Verherstraeten, CD&V en Jean-Claude Maene, PS.
De heer Van der Maelen zal in Kinshasa opereren, de heer Verherstraeten in de Bas Congo en de heer Maene, in Lubumbashi.

Die drie Kamerleden maken deel uit van een groep van 36 Belgische parlementsleden en ambtenaren die in coördinatie met de Europese Unie de Congolese verkiezingen zullen observeren.

Ter informatie en ter voorbereiding van deze observatieopdracht werden in België briefings georganiseerd over de politieke en de sociale actualiteit met de voorzitter van la Commission Electorale Indépendante (CEI) voorgezeten door de heer Malu Malu, met experten van de Europese Unie en met de diensten van Buitenlandse zaken.

Eens ter plaatse zullen de delegaties verder gebriefd worden door onze diplomaten, door generaal Morillon die verantwoordelijk is voor de observatoren van de Unie en door de verantwoordelijken van de MONUC en de CEI.

De deelnemers aan de observatieopdracht hebben alle mogelijke documenten ontvangen zoals de nieuwe Grondwet, de kieswet en de toepassingsbesluiten. Ze zullen per twee in de aangewezen streek observeren.

Op 31 juli zullen deze observatoren een evaluatie maken van de verkiezingen. De resultaten van hun observatieopdracht zullen aan de pers meegedeeld worden.

Brussel, 26 juli 2006.

Kamer van volksvertegenwoordigers ­ 1008 Brussel D. Van den Bossche Tel.02/549.81.77 ­ Fax: 02/549.83.02 ­ Email: dominique.vandenbossche@dekamer.be cm