Nederlandse Islamitische Omroep

28 juli 2006

Onderwerpen Nioscoop, zondag 30 juli, 12.33 tot 13.03 uur, Ned 1.

Islam en politiek, islam en democratie, islam en mensenrechten, islam in Europa. Vele debatten zijn er afgelopen jaar gevoerd over de islam. De internationaal befaamde islamologen Abdullahi An Na'im, Tariq Ramadan, Olivier Roy en Gilles Keppel mengden zich in het Nederlandse debat. Nioscoop zocht ze op.

Tariq Ramadan, de Zwitser van Egyptische afkomst. Kleinzoon van Hassan Al Banna, de oprichter van de beweging Moslimbroeders in de jaren twintig. Voor de één een held, voor de ander een wolf in schaapskleren. Zijn boodschap van een Europese islam is populair onder islamitische jongeren, maar er bestaat in de moslimgemeenschap ook veel wantrouwen over zijn werkelijke bedoelingen.

De Amerikaanse Soedanees Abdullahi An Na'im is hoogleraar Islam en Mensenrechten aan de Emory University in de Verenigde Staten. Volgens An Na'im kun je niet spreken over dè islam of islam als eenheid. De islam staat niet los van de moslims en onder moslims is er diversiteit in geloofsbeleving. In het zwart-wit denken over de islam schuilt volgens An Na'im het gevaar van uitsluiting van moslims.

De Franse socioloog Olivier Roy is een autoriteit op het gebied van onderzoek naar de politieke islam. Hij is de auteur van de bekende theorie van globalisering van de islam. De immigratie van moslims naar westerse landen heeft volgens hem geleid tot het ontstaan van een globale belevenis van deze religie. Europese moslims moeten volgens Roy leren om als volwaardige burgers in een niet-islamitische staat te leven.

Gilles Kepel is een pionier op het gebied van de politieke islam. De Franse socioloog denkt dat de hervorming van de islam onderdeel is van een strijd die in Europa wordt gevoerd. Veel theoretici en analytici praten over de strijd tussen de islam en het Westen. Kepel introduceert daartegen een heel andere analyse. Het gaat volgens hem meer om een strijd onder moslims zelf. Wat hij noemt Fitna of chaos.


----------
NIO-radio, zaterdag 29 juli van 19.50 tot 20.30 uur, Radio 747

In haar onlangs verschenen rapport, Unrestrained powers:Torture by Algeria's Military Security, meldt Amnesty International dat de militaire veiligheidsdienst (Departement du Renseignement et de la Securité, DRS) verdachten martelt en mishandelt onder het mom van terrorismebestrijding. Mishandelingen als slaan, het toedienen van elektroshocks, het gedwongen laten slikken van vuil water, urine en chemicaliën, zijn enkele van de methoden die leger en politie in Algerije gebruiken, zonder dat daar ooit iemand voor bestraft wordt, aldus Amnesty International. NIO-radio spreekt hierover met Ruud Bosgraaf van Amnesty International.

Daarnaast ook aandacht voor Sharon Sandino, een moslima met een missie en de halal-maaltijden in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam.

Voor de redactie:
Nadere informatie bij de redactie van de NIO, te bereiken tijdens kantooruren via 035-6772727, of redactie@islamitischeomroep.nl Postbus 336, 1200AH Hilversum
Of kijk op de vernieuwde website: www.nioweb.nl