Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (29&30 juli)

TILBURG, 30 juli 2006

Rustig kermisweekend voor politie

TILBURG Het afgelopen weekend bezochten weer veel mensen de kermis en was het er daardoor druk, maar vooral gezellig. Een feest dus zoals een kermis hoort te zijn. De combinatie drukte, warmte en alcoholgebruik zorgde zo af en toe voor wat verhitte gemoederen waarbij de politie in de meeste gevallen sussend kon optreden. Na een erg rustige vrijdagavond was de nanacht wat rommeliger en moesten agenten enkele keren de handen uit de mouwen steken. Dat leidde tot in totaal 9 aanhoudingen. Zaterdag overdag en avond en nacht naar zondag verliepen weer erg rustig, waarbij agenten nauwelijks hoefden op te treden en er maar 3 aanhoudingen waren. Een prima weekend dus voor politie en kermis.

Nacht van vrijdag op zaterdag 28 op 29 juli

Mannen proberen fiets te stelen
Twee mannen uit Gilze, 25 en 43 jaar oud, werden om 01.38 uur bij het uitkijken van de toezichtscameras betrapt toen zij probeerden het slot van een fiets open te breken aan het Hendrikhof. Agenten die erop af werden gestuurd konden het duo in de kraag grijpen. Ze zijn voor verhoor en nader onderzoek meegenomen.

Betrapt op bezit drugs
Een 23-jarige Tilburg werd kort voor 02.00 uur in een horecazaak aan de Heuvelring door personeel betrapt op het bezit van drugs. Bij een fouillering vond men 37 pilletjes vermoedelijk XTC en een zakje met daarin vermoedelijk cocaine. Agenten hebben de man overgenomen en voor verhoor naar het politiebureau gebracht.

Wilde wildplasser aangehouden
Surveillerende agenten betrapten om 03.18 uur op het Kazernehof een 43-jarige Tilburger die aan het wildplassen was. Toen de agenten hem daarover aanspraken en hem naar zijn identiteitsbewijs vroegen, reageerde de man direct met slaande bewegingen in de richting van de agenten. De aanhouding van de man was kort daarna een feit en vervoer naar het politiebureau het vervolg. Bekeuringen voor het wildplassen en niet tonen van het identiteitsbewijs komen de man op een onverwacht duur kermisbezoek te staan.

Man aangehouden voor belediging agent
Om 04.00 uur was er een opstootje op de Heuvelring. Agenten gingen er op af en biker probeerde nieuwsgierigen op een afstand te houden. Toen een 19-jarige man uit Tilburg toch naar de groep wilde lopen probeerde de agent de man tegen te houden. Die vond het nodig de agent allerlei verwensingen en beledigingen naar het hoofd te slingeren. De 19-jarige is daarop aangehouden en naar het bureau gebracht.

Man aangehouden voor wildplassen, vriendin voor belemmering Om 04.30 uur betrapten surveillerende agenten in de Veemarktstraat een 29-jarige Tilburger op wildplassen. Toen de agenten de man aanspraken en hem wilden bekeuren, probeerde de man weg te duiken en er vandoor te gaan. De agenten wisten de man vast te pakken. Terwijl ze wachtten op collegas om de man naar het bureau te laten brengen verscheen de 31-jarige Tilburgse vriendin van de man op het toneel en richtte haar gram op de agenten. Ook probeerde ze een van hen weg te duwen en een kopstoot te geven. De vrouw is hierop voor het belemeren van de handelingen van de agenten aangehouden.

Mannen aangehouden voor niet voldoen aan vordering en belediging Terwijl agenten bezig waren met de afhandeling van het voorgaande incident hielden collegas van hen nieuwsgierige en bemoeizuchtige mensen op afstand en gaven hen te kennen dat ze dienden te vertrekken. Een 31-jarige man uit Tilburg weigerde dat en bleef steeds terugkomen. Ook toen de agenten dat van hem vorderden. Bovendien vond hij het nodig de agenten te beledigen. Hij werd daarop aangehouden. Een vriend van de man, een 28-jarige Schiedammer, probeerde hem uit handen van de agenten te ontzetten. Toen hij ook weigerde op vordering te vertrekken moest ook hij naar het bureau. Agenten die hem aan zijn kleding onderzochten vonden vervolgens een stiletto. Daarvoor krijgt hij ook een proces-verbaal.

Politie deed SMS-Alert waarschuwing voor zakkenrollers Omdat er zich geregeld, 5 tot 6 bezoekers per dag bij de politiepost meldden met de mededeling dat hun portemonnee of GSM gerold was zijn surveillerende agenten daar bij het begin van hun dienst speciaal op geattendeerd. Ook besloot het team om met een SMS-Alert bericht de hulp van de twee speciaal voor de kermis aangemaakte groepen in te roepen. De kermisexploitanten en horeca-ondernemers kregen vrijdag namiddag een bericht met de volgende inhoud:
POLITIEBERICHT: Er zijn zakkenrollers actief op de kermis. Als u ze ziet, bel dan de politie: 0900-8844. Het bericht heeft niet tot aanhoudingen.

Zaterdag 29 juli

Vechtende jongens aangehouden
Om 21.20 uur zagen surveillerende agenten dat enkele jongens bij de botsautos aan de Paleisring met elkaar slaags raakten. Door snel ingrijpen konden ze twee aanstichters, 16-jarige jongens uit Tilburg, aanhouden. Na verhoor zijn de twee aan hun ouders overgedragen.

Dronken vrouw
Kort na middernacht, zondag 30 juli om 00.20 uur, werden surveillerende agenten door burgers gewezen op een vrouw die behoorlijk dronken op het kermisterrein liep. De vrouw was al verschillende keren gevallen. Toen de agenten haar aantroffen probeerden ze de vrouw te bewegen in een taxi naar huis te gaan. Die pogingen liepen op niets uit omdat de vrouw nauwelijks aanspreekbaar was. Ze had geen identiteitspapieren bij zich en wist niet waar ze woonde. Daarop is de vrouw, het ging om een 35-jarige Tilburgse, naar het bureau gebracht om haar roes uit te slapen. Wel krijgt ze een proces verbaal voor openbare dronkenschap.


-----------------------------------------

Veelpleger aangehouden
TILBURG Een 37-jarige Tilburger is vrijdagmiddag aangehouden op verdenking van diefstal van parfum uit een winkel aan de Westermarkt. De man was daar door personeel betrapt, maar wist met 4 flesjes parfum de benen te nemen en op een bromfiets te vluchten. De pech voor hem was dat hij zijn paspoort verloor. Voor de inmiddels gewaarschuwde agenten was het daarna een koud kunstje om de man te achterhalen. Hij is dan ook kort daarna in zijn woning aangehouden.
Bij het onderzoek bleek dat de man te boek stond als veelpleger, reden waarom hij conform het protocol in verzekering is gesteld. Daar blijft hij tot zijn zaak voorkomt.

Betrapt op rijden onder invloed
TILBURG - In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie een 40-jarige vrouw uit Tilburg aangehouden op de Ringbaan Oost. De vrouw had een aanrijding veroorzaakt en na een controle op het ademanalyseapparaat bleek ze een promillage te hebben van 0,9. De vrouw kreeg een rijverbod van 3 uur en zij kan een procesverbaal tegemoet zien.

TILBURG - Op zaterdagochtend heeft de politie een 40-jarige man uit Berkel-Enschot op de Piushaven aangehouden voor het rijden onder invloed. De man bleek na de blaastest op het politiebureau een promillage van bijna 0,7 te hebben. De man kreeg een rijverbod van 2 uur en hij kan een procesverbaal tegemoet zien.

Hardrijder betrapt
OISTERWIJK - Zaterdagochtend 29 juli even na 04.00 uur heeft de politie een 22-jarige man uit Eindhoven aangehouden op de Eysenbrand in Moergestel. Motoragenten zagen de man met snelheden tussen 130 en 140 km per uur rijden over de Moergestelseweg. Daar mag maar 60 km per uur worden gereden. Omdat het mistig, glad en door de regen nat was, was deze man een gevaar voor zichzelf en voor anderen. De man heeft zijn rijbewijs in kunnen leveren en tegen de man zal procesverbaal worden opgemaakt. Omdat de man een zogenaamde beginnende bestuurder is zal justitie extra zwaar aan tillen aan deze overtreding.

Aangehouden voor vernieling op kerkhof
TILBURG Een 57-jarige man en een 40-jarige vrouw zijn vrijdagavond rond 20.00 uur aangehouden nadat ze op de begraafplaats in de Professor Lorentzstraat enkele graven hadden vernield. Getuigen hadden gezien dat de twee over het hek waren geklommen en de man op enig moment een kruis van een graf had getrokken en daarmee op een grafsteen was gaan slaan. Daarna waren ze te voet vertrokken. Surveillerende agenten troffen het tweetal kort daarna aan op de Ringbaan-Zuid en brachten hen voor nader onderzoek en verhoor naar het bureau.

Man zwaait met messen
TILBURG- Een 68-jarige Tilburger is zondag 30 juli rond 03.00 uur aangehouden omdat hij in de Alleenhouderstraat daar met twee messen stond te zwaaien. Agenten waren naar het opgegeven adres gestuurd omdat er een massale vechtpartij zou zijn. Van een vechtpartij was geen sprake, maar ze troffen daar de man. Die koos uiteindelijk eieren voor zijn geld toen de agenten dreigden pepperspray te gebruiken. De man liet de messen vallen en kon worden aangehouden. De man is na zijn verhoor in vrijheid gesteld en de politie stelt een verder onderzoek in naar de gebeurtenissen die aan het aantreffen van de man voorafgingen.

Politie onderzoekt vechtpartijen
TILBURG Zaterdagavond 29 juli kort voor middernacht ging de politie met verschillende eenheden richting Sibeliusstraat waar een vechtpartij gaande zou zijn waarbij ruiten waren vernield en er gezwaaid werd met een honkbalknuppel en een hakbijl.
De agenten troffen niets aan wat op een vechtpartij leek. Getuigen gaven aan dat de verantwoordelijken waren vertrokken. Kort daarna zijn in de straat 2 vrouwen en een man, allen uit Tilburg aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vernieling. Nader onderzoek heeft tegen hen geen bewijs opgeleverd en de 3 zijn in de loop van de dag weer in vrijheid gesteld.
De bewoner van het pand waarvan de ruiten waren vernield werd niet aangetroffen.
De politie stelt een nader onderzoek in.

TILBURG De politie probeert te achterhalen wat er zich in de nacht van zaterdag op zondag 29 op 30 juli precies heeft afgespeeld in de van Heemskerckstraat. Rond 00.30 uur waren agenten daarheen gestuurd in verband met een vechtpartij. Van een vechtpartij was geen sprake meer, maar de gemoederen waren behoorlijk verhit en de verklaringen van de diverse betrokkenen liepen uiteen. Ook was er sprake van dat iemand met een vuurwapen had geschoten zonder dat daarbij iemand was geraakt. Er zijn twee mensen aangehouden, een 32-jarige vrouw en een 25 jarige man, beiden uit Tilburg.

Auteur: Jan Clarijs