Skatebond Nederland


Europees kampioenschap skeeleren, Monza (Italië), marathon, 30 juli 2006


EK-marathon verloopt teleurstellend voor Nederlanders


Het Europees kampioenschap marathon is vandaag teleurstellend verlopen voor de Nederlanders. Ze lieten zich in de wedstrijd wel gelden, maar werden in de uitslag weggevaagd. Elma de Vries was bij de dames de beste Nederlandse op de twaalfde plaats. Bij de mannen werden de eerste Nederlanders teruggevonden op plaats 40 en 41, Arjan Mombarg en Sjoerd Huisman.


Als grote winnaar bij de mannen eindigden de Italianen op plaats 1 tot en met 6. Het goud was voor Massimiliano Presti. Hij was evenals Francesco Zangarini (zilver) en Stefano Galliazzo (brons) alleen voor de marathon gekomen. Zij presteren dit seizoen ook goed in het World Cup-circuit. Bij de vrouwen ging de titel naar de Franse Angèle Vaudan, voor haar landgenote Justine Halbout en de Duitse Jana Gegner.
"De Italianen hebben er gewoon te veel achter de hand," constateerde Arjan Smit, die 45e werd. Italië ging met veruit de grootste ploeg, zeventien man, van start. Daarna volgden Duitsland en Nederland met elk elf man. Hier en daar wordt geopperd dat het aantal deelnemers per land beperkt moet worden. De Fransen, gewoonlijk sterk in de marathon, hadden zeven rijders ingezet, maar ook zij konden niet tegen het Italiaanse machtsblok op.
De Zwitsers, die gewoonlijk de aanval zoeken, probeerden de wedstrijd hard te maken. De Nederlanders hadden gehoopt op een kopgroep. Die leek er met nog vier ronden van 2,3 km te gaan eindelijk te komen, met een paar Zwitsers, een paar Italianen en Jan van Loon. Een paar kilometer bleef de groep vooruit, maar op de lange rechte stukken van het 'Junior Autocircuit' van Monza was het onmogelijk uit het zicht van de achtervolgers te raken. Twee ronden voor het eind waren de vluchters teruggepakt en probeerde een ander groepje zich af te scheiden, met daarin Sjoerd Huisman. Bij het ingaan van de laatste ronde deden de Zwitsers een ultieme poging tot demarreren, maar de grote groep ging in gesloten formatie op de eindstreep af.


"Ze waren gewoon beter, maar het parcours was voor ons ook niet selectief genoeg," vond Arjan Mombarg, die vorig jaar nog vierde werd op de EK-marathon. Arjan Smit: "Het was een parcours voor de Italianen. Qua hitte en de ruwheid van het asfalt was het zwaar, maar wegkomen was onmogelijk. We hebben het wel geprobeerd." Mombarg: "In de eindsprint hadden Sjoerd Huisman of Karlo Timmerman misschien nog wat kunnen betekenen, maar het was onmogelijk tussen dat Italiaanse blok te komen."
Sjoerd Huisman: "Arjan Smit bracht me goed naar voren, maar ik kwam achter de Italiaanse trein op de wind te zitten. Er zaten ook nog Fransen en Spanjaarden achter, ik kwam er gewoon niet tussen."


Bij de vrouwen was het een soortgelijk verhaal. Ontsnappingen van betekenis waren er niet. Elma de Vries, die vorig jaar nog vierde werd op de marathon, probeerde een paar keer weg te komen, onder meer met de Zwitserse Nadine Gloor. Ook was er een keer een groepje weg met Jannitta Spigt, maar de vluchters kwamen niet ver. De Italianen, die ook hier de grootste groep uitmaakten met veertien vrouwen, hielden de rijen gesloten.
De medaillestand voor Nederland is daarmee geëindigd op drie: zilver en brons voor Elma de Vries op de puntenkoers (weg) en de 500 m (piste) en brons voor de aflossingsploeg (weg) bij de mannen, met Karlo Timmerman, Michel Mulder en Mark Horsten.


Uitslag:


Marathon vrouwen (42 km):

1. Angèle Vaudan, Fra, 1.15,53

2. Justine Halbout, Fra

3. Jana Gegner, Dui

4. Giovanna Turchiarelli, Ita

5. Michaela Neuling, Dui

6. Sandra Gomez, Spa

7. Laura Lardani, Ita

8. Aurélie Duchemin, Fra

9. Cinzia Ponzetti, Ita

10. Franziska Neuling, Dui

11. Britta Vantournhout, Bel

12. Elma de Vries, Haule

24. Jannitta Spigt, Ede

31. Mariska Huisman, Andijk

34. Bianca Roosenboom, Kampen

35. Anniek ter Haar, Dedemsvaart

42. Carin Ketellapper, Wolvega


Gestart: 55


Marathon mannen (42 km):

1. Massimiliano Presti, Ita, 1.04,18

2. Francesco Zangarini, Ita

3. Stefano Galliazzo, Ita

4. Pierdavide Romani, Ita

5. Luca Presti, Ita

6. Alberto Gacco, Ita

7. Baptiste Grandgirard, Fra

8. Yann Guyader, Fra

9. Julien Despaux, Fra

10. Garikoitz Lerga, Spa

40. Arjan Mombarg, Vorden

41. Sjoerd Huisman, Andijk

45. Arjan Smit, Nijeveen

57. Karlo Timmerman, Staphorst


Niet gefinisht:

Roy Boeve, Kampen

Jan van Loon, Haule

Gary Hekman, Gramsbergen

Mark Horsten, Haulerwijk

Emiel Blauw, Roden

Ronald Mulder, Zwolle

Michel Mulder, Zwolle


Gestart: 85


Volledige uitslagen: http://www.fihp.org/corsa/, kijk bij 'Risultati'


Telefoon: 0525-659130

Fax 0525-659131

e-mail: sbn@skatebond.nl
website: www.skatebond.nl