Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

IJsbrand Chardon wint 19de Nederlandse titel vierspannen

30/07/2006

Beekbergen, 30 juli 2006
IJsbrand Chardon is in Beekbergen voor de negentiende maal kampioen van Nederland geworden bij de vierspanrijders. Ondanks de druk die Chardon voelde (hij moest op zondag foutloos blijven tijdens het derde onderdeel om ook over-all winnaar te worden van de internationale vierspanwedstrijd in Beekbergen) liet hij alle ballen op de kegeltjes liggen.

Het was een zware vaardigheidsproef, waarin de tijd een belangrijke rol speelde en daarbij moesten de aanspanningen een groot aantal malen scherpe wendingen rijden om deze tijd te halen. Dat daarbij regelmatig ballen werden afgeworpen was een logisch gevolg. Nadat Theo Timmerman twee ballen had geworpen kon IJsbrand Chardon zich voor het Nederlands kampioenschap drie afgeworpen balletjes permitteren. De Zwitser Werner Ulrich, tweede in het over-all klassement, zette de zaak op scherp door helemaal foutloos te rijden. Uieindelijk eindigde hij op een achterstand van 1.06 p. en het zou niemand hoeven te verbazen als in Aken de verschillen in de top van het klassement marginaal zullen zijn, waardoor pal voor de vaardigheidsproef de spanningen hoog oplopen.
Door de kleine marge kon Chardon zich voor de winst in de wedstrijd geen enkele afgeworpen bal permitteren. Hij won, voor Ulrich, terwijl Theo Timmerman in de wedstrijd derde werd en in het Nederlands kampioenschap tweede. Koos de Ronde, na de marathon nog vijfde, wierp een paar ballen van de kegels en zakte terug naar de zevende plek, pal voor Mark Weusthof. Het verschil tussen De Ronde en Weusthof bedroeg uiteindelijk slechts 0,14 p., een uiterste smalle marge tussen het brons en de vierde plek.

In de vaardigheidsproef raakte Chardon na poortje zestien even van slag. Hij keek net even te lang over zijn schouder naar links om te zien hoe zijn tijd was. Daarop koersten zijn voorpaarden rechtstreeks aan op een poortje dat al doorreden was. In een uiterst snelle reactie corrigeerde Chardon deze fout. "Ik ga er vanuit dat mij dit in Aken niet overkomt", aldus de winnaar, voor wie het als een paal boven water staat dat hij deel uitmaakt van de Nederlandse equipe op het WK in Aken. Nadat hij foutloos de finishlijn had doorsneden reageerde de koetsier net zo enthousiast alsof hij voor de eerste keer in plaats van voor de negentiende maal Nederlands kampioen was geworden. "Winnen blijft het mooiste dat er is!", aldus Chardon, die nog lang niet van plan is om te stoppen. "Zo lang ik kan blijven winnen wil ik doorgaan, maar ik vind dat ik moet stoppen als ik als opvulling mee ga rijden. Dat past me niet".
Theo Timmerman, die derde werd in de wedstrijd en tweede in het Nederlands kampioenschap, gaat er voor 99% van uit dat ook hij in Aken start. "In de marathon ging het gewoon lekker, maar eerlijk is eerlijk, pas echt lekker ging het in de laatste twee hindernissen. Ik had me gericht op de tijden van Koos de Ronden en toen was de spanning weg, omdat het duidelijk was dat ik hem in de marathon had verslagen", aldus Timmerman, die in Beekbergen aan de start kwam met zijn vierspan dat hij ook in Aken aan de start wil brengen.
Voor Koos de Ronde is het doel ook duidelijk: de Wereldkampioenschappen in Aken. "Dat is mijn doel en daar werk ik naar toe, vandaar ook de wisseling die ik in mij span heb aangebracht. Dat kan nu nog, maar in Aken moeten we er helemaal staan. Dat is ook de reden dat ik in de marathon niet overdadig hard heb gereden. Ik wilde voorkomen dat ik mezelf uit de wedstrijd zou rijden. Mijn span is snel, ook als ik iets normaler rijdt", aldus Koos de Ronde, die er eveneens voor de volle honderd procent van overtuigd is naar het WK in Aken te mogen.
Voor chef d'equipe Edithe van Roosmalen is het duidelijk. "Ik kan niets zeggen en ik mag niets zeggen, maar hoe het team ook wordt samengesteld, we gaan voor een podiumplaats! Ik vind het wel geweldig dat de eerste drie van dit Nederlands kampioenschap zo overtuigd zijn van hun teamplaats. Dat geeft aan dat ze zich alle drie zeer sterk voelen", aldus Van Roosmalen.

bron: KNHS, Jacob Melissen