Gemeente Tilburg

Datum
30 juli 2006
EMBARGO: zondag 30 juli 2006, 16.30

Gouden Speld voor Bertus Donks

"Grote verdienste voor Tilburgse Kermis"

De heer B. (Bertus) Donks, geboren 03-02-1933 te Schiedam, wonende Wilhelmina Druckerstraat 171, 7311 TB Apeldoorn ontvangt op zondag 30 juli 2006 de gouden speld van de gemeente Tilburg. Wethouder Hans Janssen reikt hem de onderscheiding uit tijdens de persconferentie om 16.00 uur. De ceremonie zal rond 16.30 uur plaatsvinden.

INLEIDING
Bij de jaarvergadering van kermisvakbond BOVAK in januari 2007 zal de heer Bertus Donks stoppen als voorzitter en directeur van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders BOVAK. Na eerst als zelfstandig kermisexploitant met een bokstent te hebben gereisd, is Bertus Donks eind jaren zestig actief geworden in de kermisvakbond zowel nationaal als internationaal. Heeft hij eerst als kermisexploitant jaren de Tilburgse kermis bezocht, vanaf begin jaren zeventig is Bertus Donks ieder jaar in Tilburg actief geweest als vertegenwoordiger van de kermisexploitanten die de kermis van Tilburg bevolkten.

Als Bertus Donks in januari 2007 terugtreedt is hij 38 jaar voorzitter geweest en 34 jaar directeur van de BOVAK. Hij heeft zich gedurende deze tijd ingezet voor de belangen van de bij de BOVAK aangesloten leden, maar zeker ook voor de ontwikkeling van de Tilburgse Kermis tot de kermis van formaat die deze op dit moment is. Daarbij heeft hij soms tegenover de gemeente Tilburg gestaan maar vaak ook naast de gemeente Tilburg in het streven jaarlijks een goede kermis in Tilburg neer te zetten. Bertus Donks is dan ook gedurende de kermis meerdere dagen zelf op de kermis aanwezig.

OPLEIDING
Bertus Donks heeft, voordat hij als zelfstandig kermisexploitant is gaan reizen, diverse technische opleidingen gevolgd.

WERKKRINGEN

. Zelfstandig kermisexploitant van 1953 t/m 1973
. Vanaf 1969 tot heden voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders BOVAK
. Vanaf 1971 tot heden vicevoorzitter van de Europäische Schausteller Union (ESU/UFT)
. Vanaf 1973 tot heden directeur van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders BOVAK
. Vanaf 1981 tot heden vicevoorzitter van de Stichting Rijdende School

VERDIENSTEN VOOR TILBURG EN TILBURGSE KERMIS
Naast de verdiensten van Bertus als behartiger van de belangen van de Nederlandse kermisexploitanten, zowel nationaal als internationaal, is Bertus al meer dan dertig jaar een van de gesprekspartners van de gemeente Tilburg als het gaat over de kwaliteit van de Tilburgse kermis. De belangen van de kermisexploitanten en van de bezoekers van de kermis lopen hier parallel want beiden hebben baat bij een goede Tilburgse kermis. Bertus Donks treedt hierbij op als een echte vertegenwoordiger van de exploitanten die met hun problemen bij hem komen en vervolgens het aan hem overlaten om een en ander bij de gemeente te bespreken.

Hiermee kanaliseert hij de vragenstroom richting de gemeente en voorkomt dat de gemeente met meer dan 200 exploitanten afzonderlijk in de slag moet. Het vechten dat hij in de praktijk gebracht heeft tijdens zijn actieve loopbaan als bokser op de kermis, zie je nog dagelijks terug in zijn werkzaamheden als bestuurder van de kermisbond BOVAK. Soms fel en heftig maar altijd met open vizier bestrijdt hij onrecht ten opzichte van de kermisexploitanten en altijd met in het achterhoofd het streven naar een betere kermis in Tilburg. In 1991 is hij voor al zijn inzet benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

OVERIGE MAATSCHAPPELIJKE ACTIVITEITEN
Bertus vertegenwoordigt de Nederlandse kermisexploitanten in de overkoepelende Europese bond de Europäische Schausteller Union (ESU/UFT) Om er voor te zorgen dat kermiskinderen geen leerachterstand oplopen vanwege het reizende bestaan van hun ouders is er een rijdende school opgericht. Bertus Donks is al sinds 1971 vice voorzitter van de Stichting Rijdende school die deze activiteit uitvoert.

CONCLUSIE
Te concluderen valt dat Bertus Donks zich al meer dan 30 jaar lang op allerlei manieren op bestuurlijk niveau heeft ingezet voor het welzijn van de kermisexploitanten en voor het verbeteren en het op een hoger niveau tillen van de Tilburgse kermis. Gelet op het grote belang van de kermis in Tilburg voor zowel haar inwoners als voor het imago van de stad, heeft hij zich hiermee voor Tilburg zeer verdienstelijk gemaakt. Hij voldoet daarmee aan de normen voor toekenning van de gouden speld van de gemeente Tilburg op grond van punt IV. onder 2 en 3 van de criteria: "Als onderscheiding van personen, die een bepaalde bestuursfunctie, resp. een sociale of maatschappelijke functie gedurende lange tijd (minimaal 25 jaar) hebben vervuld'.

Uitreiking

De uitreiking door wethouder Hans Janssen vindt plaats tijdens de laatste persconferentie van de kermis 2006 op zondag 30 juli 2006 (aanvang 16.00 uur). Tot 16.30 (de tijd van uitreiking) geldt op dit persbericht een embargo.


---- --