Ingezonden persbericht


GroenFront! Mobiliseert activisten voor Fort Borsbeek (nabij Antwerpen)

Reeds 30 jaar probeert men de luchthaven van Deurne (Antwerpen) uit te breiden, ondanks drie nijpende issues: hinder, onveiligheid, onrentabiliteit. Sedert twee jaar probeert de Vlaamse Luchtvaartmaatschappij (VLM) het bos rond het Fort III in Borsbeek te laten kappen met het oog op die uitbreiding. Alle administratieve en juridische mogelijkheden die de gemeente Borsbeek en de omwonenden tot hun beschikking hadden om de kap van het bos te verhinderen zijn nu uitgeput.

Zondag 30 juli om 20.00u gaat het lokale actiecomité Boomspotting ( http://boomspotting.tk/ ) actie voeren bij het Fort III, omdat de boskap op heel korte termijn wordt verwacht. GroenFront! activisten maken zich op om zich bij de actie te voegen. Onder hen veel Schinveld veteranen.

Op vrijdag 28 juli kwam Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur (CD&V) de eerste boom voor het compensatiebos aanplanten. Er wordt 7,5 ha bos gekapt, de compensatie bedraagd 2,6 ha die verspreid wordt aangeplant. De Minister werd niet alleen opgewacht door medestanders, ook de boomspotters waren aanwezig. Dialoog met de Minister leverde niet zo veel op, hij beweerde enkel te kunnen uitvoeren wat hem was opgelegd.

Het 19de eeuwse Fort en het bos er omheen vormen een waardevol natuurgebied dat beheerd wordt door Natuurpunt Schijnvallei, het is een belangrijke biotoop voor verschillende vleermuissoorten. Dit natuurgebied moet nu sneuvelen voor de uitbreiding van een luchthaven die op nauwelijks 35 km van Zaventem ligt, handenvol belastingsgeld (jaarlijks meer dan ¤3.370.000) kost en enkel de superrijken met privéjets dient en dit zijn slechts de drie flagrantse van de 10 hoofdargumenten die bestaan om deze luchthaven stande pede te sluiten.

http://www.vatuv.be/achtergrond.htm

http://www.vatuv.be/dossier/tienargumenten.htm