Gemeente Heemskerk


Tuesday, 25 July 2006

Toeslag voor langdurig bijstandsgerechtigden

HEEMSKERK - Binnen de Wet werk en bijstand (WWB) is een speciale regeling voor mensen die langdurig een inkomen op bijstandsniveau hebben: de langdurigheidstoeslag. Inwoners van de gemeente Heemskerk die denken voor de langdurigheidstoeslag in aanmerking te komen kunnen een aanvraagformulier krijgen bij bureau Werk en Inkomen van de afdeling Klantzaken van het gemeentehuis.

Om voor de langdurigheidstoeslag in aanmerking te komen moet men gedurende vijf jaar een uitkering op bijstandsniveau ontvangen en mag men gedurende deze vijf jaar geen inkomsten uit of in verband met arbeid hebben gehad. Daarnaast moet men voldoende hebben getracht algemeen geaccepteerde arbeid te aanvaarden. Het college gaat ervan uit, dat als men in de twaalf maanden voorafgaande aan de datum van aanvraag geen maatregel in verband met de arbeidsverplichtingen heeft gehad, men voldoende heeft getracht algemeen geaccepteerde arbeid te aanvaarden.
Een andere voorwaarde voor de langdurigheidstoeslag is dat aanvrager tussen de 23 en 65 jaar oud moet zijn. Ook volledig arbeidsongeschikten kunnen in aanmerking komen. Een laatste voorwaarde is dat het eigen vermogen niet meer bedraagt dan EUR 10.360,-- (voor een gezin) of EUR 5.180,-- (voor een alleenstaande).

De regeling is onlangs iets gewijzigd. Ook mensen, die gedurende maximaal dertien weken minder dan drie uur per week hebben gewerkt, en voldoen aan de overige eisen, kunnen voor de langdurigheidstoeslag in aanmerking komen. De toeslag bedraagt voor gehuwden of samenwonenden EUR 473,--, voor alleenstaande ouders EUR 425,-- en voor alleenstaanden EUR 331,--. De toeslag wordt één keer per jaar uitbetaald.

---