Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

06-26/ 31 juli 2006

NMa stelt voorwaarden aan fusie zorginstellingen Noord-Oost Brabant

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat na onderzoek akkoord met de fusie tussen zorginstellingen Stichting Pantein (Pantein) en Stichting Thuiszorg Brabant Noord-Oost (STBNO). De toezichthouder stelt wel voorwaarden aan de fusie. Partijen moeten een gedeelte van de door hen aangeboden thuiszorg afstoten aan Zorggroep VDA (VDA) voordat zij mogen fuseren. Hierdoor blijven cliënten beschikken over alternatieve aanbieders van thuiszorg.

STBNO is een thuiszorginstelling. Pantein biedt onder andere diensten aan op het gebied van verzorgingshuiszorg, verpleeghuiszorg en thuiszorg. De NMa constateert dat als gevolg van de fusie in het Land van Cuijk een economische machtspositie kan ontstaan of worden versterkt op de markten voor thuiszorg (persoonlijke verzorging, verpleging en huishoudelijke verzorging). De al sterke positie van STBNO zou als gevolg van de fusie met Pantein significant toenemen in deze regio en er zou slechts een zeer kleine andere aanbieder overblijven. Het Land van Cuijk maakt deel uit van de zorgkantoorregio Noord-Oost Brabant en bestaat uit de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill, Sint Anthonis en Grave.

Om tegemoet te komen aan de mededingingsproblemen dragen Pantein en STBNO voorafgaand aan de fusie een deel van hun activiteiten op het gebied van persoonlijke verzorging en verpleging én huishoudelijke verzorging over aan een nieuwe toetreder in de regio. Daartoe hebben de fuserende partijen VDA voorgesteld. VDA is een thuiszorginstelling die onder meer actief is in de regio Noord-Oost Brabant en de regio Nijmegen, maar nog niet in het Land van Cuijk. Met de overdracht van deze zorgactiviteiten gaan zowel het desbetreffende personeel van STBNO als de cliënten die daarmee instemmen, over naar VDA. Het is naar de mening van de NMa voldoende gewaarborgd dat VDA levensvatbaar kan toetreden tot de markten voor thuiszorg in het Land van Cuijk.

Bij de beoordeling van de fusie heeft de NMa de Nederlandse Zorgautoriteit in oprichting geraadpleegd. Zij geeft aan dat de door de NMa opgelegde voorwaarden een oplossing bieden voor de geconstateerde mogelijke negatieve effecten van de fusie.

Journalisten kunnen voor meer informatie over dit persbericht contact opnemen met één van onze persvoorlichters: Saskia Bierling of Barbara Roest , tel. (070) 330 3320 / 3362 of 06-51387468 / 06-22793063 (buiten kantooruren) of via pers@nmanet.nl.

Geen journalist, maar wel vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met de Informatielijn NMa/DTe, tel. 0800-0231 885 of mail naar info@nmanet.nl


---
Postadres: Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) Postbus 16326, 2500 BH Den Haag

Bezoekadres: Wijnhaven 24
2511 GA Den Haag

Telefoonnummer: (070) 330 33 30
Faxnummer: (070) 330 33 70
E-mail: info@nmanet.nl