Fractie PvdA Rotterdam


Persbericht maandag 31 juli 2006

Mysterieus: Geen werkloze jongeren te vinden in Rotterdam

Werkgevers die bij de gemeenten aankloppen met banen of leer-werkplekken hebben een groot probleem. Het Jongerenloket levert op dit moment geen jongeren meer, omdat alle jongeren al in een traject zitten, 'een vlekje' hebben of zwanger of tienermoeder zijn. Het detacheringbedrijf voor de bouw, 'Aanbouw' is al maandenlang tevergeefs op zoek naar jongeren voor het Saturnus-traject, een opleiding 'schilder' voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt of een andere sociale problematiek, maar kan niemand vinden. Ook voor projecten in de haven voor logistiek medewerker zijn amper jongeren te vinden. Na een zoektocht vanaf half april staat de teller op twee, terwijl er voor tientallen jongeren plek is.

PvdA-Raadslid Matthijs van Muijen ergert zich hier groen en geel aan. "Er lopen volgens mij nog steeds veel jongeren in Rotterdam rond die geen werk hebben. Hoe kan het zijn dat de gemeente die niet bereikt? Is de Jeugdwerkloosheid opgelost in Rotterdam?"

Om toch voldoende jongeren te kunnen leveren is een aantal maanden geleden de leeftijd voor het Saturnus-traject voor schilders opgetrokken naar 27 jaar. Maar zelfs dat heeft niet geholpen. Het Jongerenloket kan geen jongeren tussen de 23 en de 27 jaar aanleveren bij Aanbouw, mede omdat jongeren tussen de 23 en de 27 bij de diverse districten van de sociale dienst zitten en (nog) niet bij het jongerenloket. De PvdA vindt dat snel alle jongeren onder de 27 jaar bij het Jongerenloket moeten zijn ingeschreven. Werkgevers kunnen dan hopelijk beter bediend worden.

Van Muijen: "De schildersbranche ergert zich terecht aan het feit dat het niet mogelijk is om mensen te vinden die schilder willen worden. Juist deze branche heeft zich opengesteld voor het maatschappelijk ondernemen en wil de gemeente Rotterdam helpen het probleem van werkloze jongeren op te lossen". Voor de opleiding in september heeft het Jongerenloket 14 mensen aangeleverd. Uiteindelijk zijn er 7 mensen komen opdagen voor een gesprek waarvan er maar 2 gemotiveerd bleken om aan het traject mee te doen. Wat er van de andere jongeren is geworden is niet bekend.

De PvdA wil dat er strenge maatregelen worden genomen en dat er sancties volgen als jongeren niet komen opdagen bij een verplichte voorlichting over een werkgelegenheidsproject. "Werkgevers bieden jongeren een kans op een baan of leer-werkplek. Je moet die kans met beide handen grijpen."