Heliview Marketingservices

Benchmarkanalyse leasemaatschappijen 2006:
klanten Arval meest tevreden
31-07-2006

Marktonderzoeksbureau Heliview voert jaarlijks het grootschalige onderzoek Fleetmanagement uit. Zo'n 800 fleet owners geven hierbij hun mening over meer dan dertig aspecten met betrekking tot de dienstverlening, communicatie, offertes, contracten, facturatie en de website van leasemaatschappijen.
Tevredenheid klanten
Arval neemt in 2006 als maatschappij met de meest tevreden klanten de eerste plaats in. Het verschil met andere leasemaatschappijen als het gaat om de algemene tevredenheid is minimaal: Arval krijgt van haar klanten een 7,7, De Lage Landen Translease en Terberg Leasing ontvangen beide een 7,6 en Dutchlease een 7,5. De top 3 van de markt, gevormd door LeasePlan, Athlon Car Lease en ING Car Lease, scoren tussen een 7,0 en 7,3. Van deze partijen is het LeasePlan die in 2006 op de verschillende dienstverleningsaspecten de meeste vooruitgang boekt; op 14 van de 20 onderdelen weet LeasePlan een hogere score te behalen dan een jaar geleden. (Online) dienstverlening en communicatie
Het belang van persoonlijke dienstverlening mag niet onderschat worden. Een ruime meerderheid van de ondervraagden is bereid te betalen voor een persoonlijke service en geeft daaraan de voorkeur boven een scherpe prijs voor een minder persoonlijke dienstverlening.
De leasemaatschappijen zijn ook op specifieke dienstverleningsaspecten beoordeeld. Met name als het gaat om aspecten met betrekking tot communicatie zijn het meestal de klanten van Arval die de hoogste beoordelingen geven. Zeer belangrijk in de communicatie is de website en daarmee samenhangend de online dienstverlening van de leasemaatschappij; voor de helft van de fleet owners is dit bepalend bij de keuze voor een leasemaatschapij. Met name klanten van LeasePlan en Athlon Car Lease maken veelvuldig gebruik van de website. Op alle deelaspecten met betrekking tot deze dienstverlening behalen beide partijen positieve scores.
Trouwe klanten
Dat een tevreden klant tot continuering van het leasecontract leidt, blijkt uit het benchmarkonderzoek; Arval en De Lage Landen Translease kennen de meest trouwe klantenkring. De leasemaatschappij die op dit gebied de meeste vooruitgang heeft geboekt is Terberg Leasing. Kende deze maatschappij volgens het onderzoek vorig jaar nog de minst trouwe klantenkring; dit jaar komt ze op de derde plaats als het gaat om klantentrouw. Voor een uitbreiding van het klantenbestand is naamsbekendheid belangrijk. Bij klanten die willen switchen naar een andere maatschappij, komt LeasePlan op de eerste plaats als het gaat om de nieuw in te schakelen leasemaatschappij.