2,4 miljoen Nederlanders op vakantie zonder controle auto

Marketresponse b.v.

Leusden, 31 juli 2006

2,4 miljoen Nederlanders op vakantie zonder controle auto.

Tijdens een politiecontrole begin juli bleek veel mis te zijn met auto's, aanhangers en caravans van vakantiegangers. Zo was in ruim de helft van de gevallen iets mis met één of meer banden van de vakantiecombinaties (auto+aanhanger of auto+caravan). Uit onderzoek van MarketResponse blijkt dat 37% van de auto's zonder extra controle vooraf gebruikt wordt voor de zomervakantie. Caravans zijn in 42% van de gevallen niet gecontroleerd. Een flink deel van de vakantiegangers gaat dus minder goed voorbereid op reis, wat gezien de lange afstanden en hoge temperaturen flinke risico's met zich mee kan brengen. Dit terwijl de auto het meest gebruikte vervoermiddel is voor de vakantie (58%), vooral bij gezinnen met kinderen (72%). In totaal gaat het om ca. 2,4 miljoen Nederlanders die met de auto op vakantie gaan zonder deze te controleren.

Vooral jonge autobezitters controleren hun auto niet
Uit het onderzoek van MarketResponse blijft dat meer dan de helft van de autobezitters in de leeftijd van 18-29 jaar (57%) hun auto niet controleert voordat ze op vakantie gaan. Autobezitters van 60 jaar zijn wat voorzichtiger; slechts 19% van hen controleert hun auto niet.
Van de vakantiegangers die hun auto controleren doet 20% dat zelf, 80% laat dat doen. In dit laatste geval wordt in 71% van de gevallen de hulp ingeroepen van de merkdealer. Het universeel garagebedrijf heeft hier een 'marktaandeel'van 17%. Vooral onder jongeren zouden auto- en garagebedrijven dus veel klanten kunnen winnen door hen een zomercheck aan te bieden.

Belangrijke auto-onderdelen weinig of niet gecontroleerd Tijdens de controle (zelf of door een ander) worden toch veel belangrijke onderdelen overgeslagen.
Men controleert banden (55%), olie (49%) en remmen (40%) nog relatief het meest, maar dus ook vaak niet. Gezien het belang van deze auto-onderdelen kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Andere auto-onderdelen zoals lichten (25%), airco/ventilatie (19%) en accu (17%) worden nog minder vaak gecontroleerd.

Caravans vaker zelf gecontroleerd dan auto's
Eigenaren controleren vaker zelf hun caravan (33%) dan hun auto (20%). Logisch, aangezien caravans technisch minder complex zijn dan auto's. Het risico dat de controle niet goed wordt uitgevoerd neemt daardoor wel toe.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd in de telefonische omnibus binnen het panel van MarketResponse: De Onderzoek Groep. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 13 tot en met 20 juli 2006, onder een representatieve steekproef van n=513 personen van 18 jaar en ouder.

Vragen naar aanleiding van dit persbericht?
Voor vragen over De Onderzoek Groep of een toelichting op de resultaten van het onderzoek kunt u contact opnemen met:

Caspar Overgaauw (c.overgaauw@marketresponse.nl), tel: 033-3303333 Chris van Schijndel (c.van.schijndel@marketresponse.nl), tel: 033-3303333 Publicatie alleen met bronvermelding MarketResponse BV