Volgens Cátenon Worldwide Executive Search, heeft de ........

Catenon worldwide executive search

Volgens Cátenon Worldwide Executive Search, heeft de explosie van de Aziatische gigant, de vierde wereldpotentie, wijzigingen tot gevolg in het personeelsbeleid van de multinationals

AMSTERDAM, July 31 /PRNewswire/ --


- Het nieuwe profiel van de Chinese economie beklemtoont de globale zoektocht naar professionals

Met zijn 1.3 miljard inwoners is China sedert enkele dagen de vierde economische wereldmacht geworden, in een stijgend proces dat het land zonder twijfel Duitsland, Japan en de VS zal doen voorbijsteken. In de laatste jaren heeft het Aziatische land de rol als een gewoon productieplatform voor de multinationals uit gans de wereld achter zich gelaten, om vandaag een centrum van vernieuwing, beheer en bron van ideeën van vele bedrijven te worden. Voor Cátenon Worldwide Executive Search is deze geweldige verandering - van assemblageketen naar beslissingscentrum van het bedrijf-, een fenomeen van dergelijke afmeting dat het personeelsbeleid op wereldvlak grondig aantast en een omwenteling vereist in de globale zoektocht naar professionals.

Het meest opmerkelijke feit in deze evolutie bestaat erin dat de multinationals hun inspanningen erop richten om een groeiend gedeelte van de waardeketen, inclusief de activiteiten voor onderzoek en ontwikkeling, te situeren in de Aziatische gigant. En deze nieuwe politiek heeft zijn meest onmiddellijke implicatie in de afdelingen voor personeelsbeleid: volgens Yann Rambousek, internationaal consulent (Tsjechië) van Cátenon, "integreert China zich in het hart van de strategie van de bedrijven, wat noodzakelijkerwijs moet verbonden worden met veel meer doorvloeiing met alle andere landen. Het feit dat China een gekwalificeerd land wordt dat deelneemt aan het nemen van beslissingen of deze leidt in de organisaties op wereldniveau, maakt het absoluut noodzakelijk om Chinese en Europese professionals te zoeken die voor de multinationals werken in het Aziatische land en in Europa en in staat zijn om samen de context te besturen die ontstaat ten gevolge van deze nieuwe rol van China in de wereldeconomie."

Beklemtoning van de behoefte aan een globale zoektocht naar professionals

Voor Guido Bormann, internationaal consulent (Duitsland) van Cátenon groeit de behoefte van de bedrijven om te kunnen rekenen op de beste en de meest gekwalificeerde professionals om te presteren in de huidige context, naargelang de nieuwe positie van China de globale strategie van de bedrijven wijzigt. "De bedrijven worden steeds agressiever in de concurrentie om zich de besten te betwisten, omdat dit cruciaal is om te kunnen wedijveren en ze weten dat dit op middellange termijn een absoluut rendabele investering betekent voor het bedrijf", besluit Bormann. "In de mate dat China zich aansluit bij de hogere rangen van het bedrijfsbeheer en op die manier een grotere globalisering van de bedrijven veroorzaakt, is het logisch dat ook zijn teams dit doen - zegt James Hameson, internationaal consulent (GB) van Cátenon-. Als het vroeger merkwaardig was om een professional uit China in een Europese dochtermaatschappij tegen te komen, zal dit nu steeds meer voorkomen, en gezien het grote verschil in cultuur en taal van het Aziatische land met de rest van de wereld, vereist dit om gemengde teams te vormen die deze nieuwe realiteit beheren".

Cruciale punten: kennis van de Chinese cultuur en de manier van zakendoen in Europa

De tendenswijziging in het beheer is erg versneld in de laatste zeven tot acht jaar. Indien vroeger de ondernemingen die een westers emigrant uitzonden om het bedrijf in China te leiden de meerderheid vormden, verkiezen 80 van de westerse ondernemingen vandaag de dag om hooggekwalificeerd Chinees directiepersoneel in te huren dat dienst doet als brug tussen de twee culturen en een duidelijke leidersrol vertegenwoordigt voor de Aziatische werknemers. Tegelijkertijd moet daaraan toegevoegd dat de Chinese overheid buitenlandse initiatieven stimuleert en beloont die vertrekken vanuit dit werkschema georiënteerd op het bevorderen van de tegenwoordigheid van Chinees directiepersoneel. Dit werkt als toegevoegde prikkel bij de beslissing om stafleden uit het Aziatische land in dienst te nemen.