Gemeente Lopik

Nieuws

Vrijwilligers gezocht voor Nachtwacht!

Na overleg met bewoners en politie heeft de gemeente Lopik onlangs besloten om in Lopik-dorp van start te gaan met het project Nachtwacht. Aanleiding hiervoor zijn de klachten van bewoners over nachtelijke geluidsoverlast en vernielingen en de beperkte capaciteit van de politie.

Nachtwacht staat voor het toezicht houden door bewoners zelf. Het is de bedoeling dat er elke zaterdagnacht een koppel vrijwilligers door het centrum van Lopik-dorp loopt. Zo houden de bewoners zelf een oogje in het zeil. De vrijwilligers staan in contact met de politie en houden preventief toezicht. Dat betekent dat ze jongeren kunnen aanspreken, dat ze de dienstdoende politieagent bellen als ze een verdachte situatie zien en dat ze, heel belangrijk, alleen al door hun aanwezigheid zorgen voor een stukje rust in de wijk.

Een aantal buurtbewoners uit de Churchilllaan, Anjerhof, Meidoornlaan en de Kennedylaan heeft zelf al een dergelijk initiatief genomen en heeft zich georganiseerd om op zaterdagnacht toezicht te houden in de eigen buurt. Deze buurtbewoners zijn positief over de resultaten. Ook geven zij aan dat op deze manier de saamhorigheid in de wijk groter wordt.

De gemeente sluit graag aan bij het initiatief van deze bewoners.

Het project Nachtwacht kan van start als er minimaal 15 vrijwilligers bereid zijn gevonden om ongeveer 1 avond/nacht per 4/5 weken preventief toezicht te houden. De vrijwilligers krijgen een korte opleiding, waarin ze worden geïnstrueerd over veiligheid, het aanspreken van mensen, etc. Vrijwilligers lopen de wacht in een herkenbaar hesje. Per koppel is een mobiele telefoon beschikbaar om contact te houden met de politie. De gemeente sluit voor de vrijwilligers een WA-verzekering en een ongevallenverzekering af.

Interesse?

De bijeenkomst wordt gehouden in september 2006. Er zal door de politie en de gemeente informatie worden gegeven over wat verwacht wordt van de vrijwilligers, over de opleiding en over andere praktische zaken. Daarnaast is er gelegenheid tot het stellen van vragen over het project.

U kunt zich aanmelden tot 21 augustus 2006 via
Jacqueline.van.Baren@lopik.nl.
Bent u (m/v) geïnteresseerd in het project Nachtwacht en denkt u erover zich op te geven als vrijwilliger? Meld u dan nu aan voor de informatiebijeenkomst.