Gemeente Heerenveen


---

Actueel

Persberichten

persbericht

Staat van de Gemeente

31/07/2006

Afgelopen voorjaar heeft de gemeente Heerenveen meegedaan aan De Staat van de Gemeente. Het onderzoeksrapport is vandaag openbaar geworden. De Staat van de Gemeente is op dit moment het meest actuele instrument om op een eenvoudige en gestandaardiseerde manier een beeld te krijgen van het functioneren van een gemeente. Het instrument is nog in ontwikkeling. Naar verwachting vergt dit nog enkele jaren gebruik in de praktijk. Door deel te nemen aan het onderzoek helpen gemeenten mee het verder te ontwikkelen. In deze pionierfase namen tot nu toe 48 gemeenten in Nederland deel. Heerenveen is één van de vier Friese gemeenten die meededen.

De Staat van de Gemeente deelt rapportcijfers uit aan de gemeente. Deze rapportcijfers geven een indicatie voor de prestatie van de gemeente, vanuit het perspectief van zes zogenaamde burgerrollen. Het is van belang om te weten dat het rapportcijfer 5,5 'neutraal' betekent. Omdat het instrument nog verder moet worden ontwikkeld, dient het interpreteren van de rapportcijfers met de nodige voorzichtigheid te gebeuren.

De Staat van de Gemeente onderscheidt de volgende burgerrollen.

De burger als kiezer. Dit is de burger die politiek wordt vertegenwoordigd door de gemeenteraad en die een bepaalde kwaliteit van politiek en bestuur mag verwachten. De Heerenveense burgers geven het rapportcijfer 5,5.

De burgers als klant. Dit is de burger die recht heeft op een behoorlijke kwaliteit van dienstverlening. De gemeente Heerenveen krijgt het rapportcijfer 6,8.

De burger als onderdaan heeft recht op kwaliteit van orde en gezag (veiligheid). De gemeente Heerenveen scoort 6,3.

De burger als partner heeft recht op kwaliteit van beleid en wil serieus genomen worden als het gaat om beleidsontwikkeling. De Heerenveense burgers geven het rapportcijfer 7,4.

De burger als wijkbewoner. Dit is de burger die recht heeft op kwaliteit van zijn leefomgeving. De gemeente Heerenveen scoort 6,6.

En tenslotte de burger als belastingbetaler. Deze heeft recht op een verantwoorde besteding van de middelen. De gemeente Heerenveen krijgt het rapportcijfer 5,8.

Omdat de gemeente Heerenveen een transparante organisatie wil zijn, die op een open manier verantwoording aflegt aan de buitenwereld, worden deze rapportcijfers nu openbaar gemaakt. In de komende periode worden de uitkomsten van het onderzoek nader geanalyseerd. Na de zomervakantie zal het college van B&W de gemeenteraad hierover informeren.