Unicef



Geweld treft Libanese, Israëlische en Palestijnse kinderen 31 juli 2006, New York - Het aanhoudende geweld tussen Israël en Hezbollah en in de Palestijnse gebieden trekt een zware wissel op de kinderen in deze regio. Ze lopen niet alleen fysiek gevaar; het effect dat het geweld op hun geestelijke gezondheid heeft moet niet worden onderschat.

In de Noord-Israëlische stad Nahariya schrikken bewoners van een flatgebouw als ze zien wat een raket van Hezbollah-strijders heeft aangericht. Foto: Reuters/Barria
In de Noord-Israëlische stad Nahariya schrikken bewoners van een flatgebouw als ze zien wat een raket van Hezbollah-strijders heeft aangericht. Foto: Reuters/Barria

Volgens Ruth Pat-Horenczyk, een arts die aan het hoofd staat van een centrum voor de behandeling van mensen met trauma's in Jeruzalem, worden Israëlische kinderen nu alleen naar vrienden of familie in andere delen van het land gestuurd. Hun ouders blijven achter; iets wat voor het hele gezin een traumatische ervaring is.

"Kinderen vertonen symptomen als angst en stress. Daarnaast zijn er tal van praktische problemen. Gezinnen hebben bijvoorbeeld geen inkomen of huis meer, er is een tekort aan eten en gezondheidszorg," zegt Pat-Horenczyk.

Altijd bang
Ook voor de kinderen die in de Gazastrook en de West Bank wonen is het leven moeilijk. "Doordat hier weer meer geweld plaatsvindt, leven deze kinderen in een situatie vol angst en onveiligheid. En dat terwijl ze gewoon van hun zomervakantie hadden moeten genieten," zegt Monica Awad die voor Unicef werkzaam is in de Palestijnse gebieden.

De 7-jarige Monah Abu Oda houdt haar twee jaar oude zusje Donya vast voor de overblijfselen van hun huis in de stad Beit Hanoun in Gaza. Foto: Unicef/HQ06-1090/Jadallah De 7-jarige Monah Abu Oda houdt haar twee jaar oude zusje Donya vast voor de overblijfselen van hun huis in de stad Beit Hanoun in Gaza. Foto: Unicef/HQ06-1090/Jadallah

Het aantal Palestijnse kinderen dat door geweld om het leven is gekomen, is schokkend. In juli ging het om 34 kinderen in Gaza en 3 op de West Bank. Ruim honderd kinderen zijn gewond geraakt. Volgens Unicef is het aantal dodelijke slachtoffers onder Palestijnse kinderen nu al ruim 30 procent hoger dan in 2005.

Psychosociale hulp
Unicef biedt niet alleen praktische hulp op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, water en sanitaire voorzieningen en het beschermen van kinderen. Ook het bieden van psychosociale hulp aan kinderen heeft prioriteit. "Onze psychosociale teams bieden hulp aan zowel ouders als kinderen die in acute nood verkeren. Momenteel helpen we ongeveer 5.000 kinderen en hun verzorgers, maar we willen nog eens 10.000 kinderen kunnen bereiken," zegt Dan Rohrmann, directeur van het Unicef-kantoor in de Palestijnse gebieden.

Unicef steunt in de Palestijnse gebieden ook zomerfestivals, waar meer dan 15.000 kinderen even aan de harde werkelijkheid kunnen ontsnappen. Ze kunnen tijdens de festivals meedoen aan sport en culturele activiteiten.