CSO en LOC eisen oplossing AWBZ-tekort

Unie kbo

De ouderenorganisaties verenigd in het CSO en de landelijke organisatie clientenraden LOC doen een dringende oproep voor oplossing tekort AWBZ.

Cliënten met een indicatie die recht geeft op zorg worden in toenemende mate geconfronteerd met zorgaanbieders met een cliëntenstop. Dit vanwege tekorten in het AWBZ-budget. Halverwege het jaar lijkt het geld op te zijn en nemen de wachtlijsten toe ten gevolge van een toenemende zorgbehoefte en een te beperkte groei van het AWBZ-budget. Als de zorgaanbieders de rem er nu niet opzetten, dreigt een miljoenentekort. De ouderenorganisaties ANBO voor 50-plussers, NVOG, PCOB en Unie KBO, verenigd in het CSO, en de landelijke organisatie cliëntenraden LOC vinden het onacceptabel dat daardoor mensen met een indicatie geen zorg meer kunnen krijgen. Zij roepen zorgaanbieders, zorgverzekeraars en staatssecretaris Ross van VWS op om samen tot een oplossing te komen voor het geldtekort. Indien hier geen gehoor aan wordt gegeven, overwegen de ouderenorganisaties en de landelijke organisatie cliëntenraden om actie te gaan voeren. De te vinden oplossing dient niet alleen te zijn gebaseerd op doelmatigheid maar tevens op de normen voor verantwoorde zorg. Mensen met een indicatie moeten er volgens de ouderenorganisaties en de landelijke organisatie cliëntenraden op kunnen rekenen dat zij benodigde en kwalitatief goede zorg krijgen. De ouderenorganisaties en de landelijke organisatie cliëntenraden willen daarnaast dat de staatssecretaris van VWS eind 2006, wanneer het budget voor huishoudelijke zorg naar de AWBZ overgaat, voldoende budget naar de gemeenten overhevelt. Want het is nu al duidelijk dat het budget niet toereikend zal zijn omdat het is gebaseerd op de situatie van 2005. De staatssecretaris heeft aan het Ctg/ZAio gevraagd de door zorgaanbieders aangeleverde knelpunten te analyseren. De resultaten worden rond 15 augustus a.s. bekend gemaakt. Uiterlijk 1 september a.s. beslist zij op welke wijze de knelpunten kunnen worden opgelost. De staatssecretaris heeft nog geen toezegging gedaan om te bekijken welke compenserende maatregelen er nodig om het over te hevelen budget naar de gemeenten in overeenstemming te brengen met de vraag in 2006.
Voor de jaren 2005, 2006 en 2007 heeft de staatssecretaris afspraken gemaakt met de zorgaanbieders. Hierin is vastgelegd dat het AWBZ-budget 1% per jaar groeit en dat tegelijkertijd jaarlijks aan 1,25% meer mensen binnen hetzelfde budget zorg moet worden geleverd. Deze afspraken lijken nu hun tol te eisen.