Ingezonden persbericht


Rotterdam en Koolhaas architectonisch toonaangevend

Rotterdam - De bouwwereld ziet voor het tweede achtereenvolgende jaar Rotterdam als meest toonaangevende stad van Nederland als het gaat om de architectuur. Rem Koolhaas wordt als Nederlands meest toonaangevende architect gezien. Dit blijkt uit recent onderzoek van USP Marketing Consultancy waarvoor 983 online enquêtes zijn afgenomen onder het bouwpanel (www.bouwpanel.nl). In de vroege zomer van 2006 zijn 183 opdrachtgevers (woningcorporaties, projectontwikkelaars, gemeenten), 184 ontwerpers/adviseurs, 180 aannemers B&U en -GWW, 229 afbouwers, 146 installateurs en 61 fabrikanten en handelsorganisaties geënquêteerd. Ruim eenderde van de deelnemende respondenten is directeur, daarnaast hebben medewerkers op aansturend als ook op uitvoerend niveau meegedaan aan het onderzoek.

Op aanzienlijke afstand van de overige steden wordt Rotterdam door de bouwwereld gekozen tot 'architectuurhoofdstad' van Nederland. Rotterdam krijgt 28,1% van de stemmen; Amsterdam volgt met 14,6% en Almere neemt wederom een derde plek in met 5,5% van de stemmen. In de top 5 hebben zich geen verschuivingen voorgedaan in vergeleken met het onderzoek uit 2005. Op de plaatsen 6 tot en met 10 hebben de steden enigszins van plaats gewisseld. Utrecht is in vergelijking met vorig jaar net buiten de top 10 beland, de nieuwkomer is Lelystad.

Tabel: zie het origineel

Rotterdam en Amsterdam krijgen van alle zes de onderscheiden bouwpartijen respectievelijk een nummer 1 en 2 notering. De voorkeur voor de architectuur van Rotterdam komt bij de ontwerpers en adviseurs het sterkst naar voren: Rotterdam wordt door maar liefst 42% van deze voorschrijvers tot architectonisch meest toonaangevende stad verkozen, gevolgd door Amsterdam met 'slechts' 12% van de stemmen.
MEEST TOONAANGEVENDE STAD 

.          opdracht- voor-       aan-       af-        instal-    fabr. &
.          gevers    schrijvers  nemers     bouwers    lateurs    handel
.     
Nummer 1  Rotterdam  Rotterdam  Rotterdam  Rotterdam  Rotterdam  Rotterdam
Nummer 2  Amsterdam  Amsterdam  Amsterdam  Amsterdam  Amsterdam  Amsterdam
Nummer 3  Almere     Almere     Den Haag   Almere     Delft      Den Haag
Aan dezelfde respondenten is ook gevraagd wie volgens hen de meest toonaangevende architect van Nederland is. Ook op dit punt wint Rotterdam het van Amsterdam met de Rotterdammer Rem Koolhaas op de eerste plaats (19,5%) en de Amsterdammer Hendrik Petrus Berlage op de tweede plaats (14,7%). De Utrechter Gerrit Thomas Rietveld completeert de top 3 met 10,7% van de stemmen. Koolhaas krijgt alleen van de afbouwers geen nummer 1 notering: zij zetten Berlage op de eerste positie met 14,3% van de stemmen. Binnen de fabrikanten en handelsorganisaties is Herman Hertzberger naar verhouding een gewaardeerd architect (15,9%).

Tabel: zie het origineel
MEEST TOONAANGEVENDE ARCHITECT

.        opdracht- voor-      aan-     af-       instal-   fabr. &
.        gevers    schrijvers nemers   bouwers   lateurs   handel
.
Nummer 1  Koolhaas Koolhaas Koolhaas  Berlage   Koolhaas  Koolhaas
Nummer 2  Berlage  Berlage  Berlage   Rietveld  Berlage   Hertzberger
Nummer 3  Rietveld Coenen   Rietveld  Koolhaas  Rietveld  Berlage

drs. Maurice Caniels

De auteur is verbonden aan USP Marketing Consultancy. USP Marketing Consultancy voert als onderzoeks- en marketingadviesbureau continu marktonderzoek uit voor onder andere toeleveranciers, brancheorganisaties en uitgevers binnen de bouw. USP heeft vorig jaar ook www.bouwpanel.nl opgezet. Hierbij zijn nu al ruim 10.000 organisaties uit de ontwerpende en uitvoerende (af)bouw en installatie aangesloten. Wanneer u meer informatie wenst over de activiteiten van USP of de mogelijkheden binnen het Bouwpanel kunt u bellen naar tel: 010-2066900.

---- --