Gemeente Leeuwarden

Gratis poepgrijpers voor hondenbezitters

Bron: Gemeente Leeuwarden (31-07-2006) In Leeuwarden zijn ongeveer vijfduizend honden geregistreerd. Een deel van de hondenbezitters ruimt de poep niet op, zodat overlast van hondenpoep in veel wijken een ergernis vormt. Baasjes die de hondenpoep netjes willen opruimen, kunnen een gratis poepgrijper afhalen bij de milieucontroleurs van Stadstoezicht (Groeneweg 3) of bij buurthuis De Toekomst (Achlumerstraat 1a). De gemeente wil zo een schone stad stimuleren en nette hondenbezitters belonen.

Pilots
De gemeente wil een hondenbeleid ontwikkelen dat zoveel mogelijk aansluit bij de wensen van hondenbezitters en niet-hondenbezitters. Om te achterhalen wat een goed hondenbeleid zou zijn voor de stad zijn er begin dit jaar twee pilots (proeven) opgezet. Eén in de Vosseparkwijk en één in de Oldegalileën/ Bloemenbuurt. In het verleden zijn er in deze twee wijken verschillende maatregelen genomen om de overlast te beperken. Toch is er nog altijd overlast. Tijdens de pilots werkt de gemeente samen met de wijkpanels. Eind dit jaar worden het huidige hondenbeleid en de beide pilots geëvalueerd.

Stijgende lijn
Iedereen leeft graag in een schone, nette buurt. Er wordt dan ook streng opgetreden tegen hondenpoep dat niet wordt opgeruimd. In de pilotwijken beoordeelt de gemeente regelmatig hoeveel hondenpoep er ligt. De laatste maanden is er duidelijk eenvermindering van overlast. Vooral de overlast in de Vosseparkwijk is minder. De metingen in de Oldegalileën en de Bloemenbuurt zijn nog erg wisselend. Wat opvalt is dat velen de honden laten poepen bij bomen. Maar ook hier moet de poep opgeruimd worden.

Samenwerken
De gemeente werkt inmiddels aan grote losloopterreinen op stedelijk niveau en kleinere op wijk- en buurtniveau. Hierbij wordt samengewerkt met de wijkpanels en actiegroep `De gebeten hond'. Want uiteindelijk willen allen het beste voor zowel de niet-hondenbezitters als de hondenbezitters en hun honden.

Melden van overlast
Meldingen over hondenpoepoverlast kunnen tijdens kantooruren gemaakt worden bij het servicemeldpunt van de gemeente Leeuwarden via telefoonnummer (058)233 8888. Hoe meer meldingen er binnen komen, hoe meer inzicht de gemeente krijgt in de overlast waardoor een gerichte aanpak mogelijk is.

Gratis poepgrijper
Om te bevorderen dat hondenuitlaters de hondenpoep opruimen, kan er een gratis poepgrijper worden opgehaald bij de milieucontroleurs van Stadstoezicht. Hiermee kan de poep worden opgeraapt en vervolgens worden weggegooid in de hondenpoepbak of de (eigen) container. Stadstoezicht is gevestigd aan de Groeneweg 3 en is van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 16:00 uur geopend. Ook in buurthuis De Toekomst aan de Achlumerstraat 1a (Vosseparkwijk) zijn poepgrijpers gratis af te halen op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 11.00 uur en op de eerste zaterdag in de maand van 9.00 - 14.00 uur. Er worden vijfhonderd grijpers weggegeven, dus wees er snel bij!