Gemeente Dordrecht


---

Reïntegratie Sociale Dienst Dordrecht werkt

Hoge uitstroom van uitkering naar werk

Stefanie Kalogeras

Dordrecht presteert beter dan het landelijke gemiddelde bij het aan het werk helpen van mensen met een bijstandsuitkering. Dat blijkt uit recent onderzoek en gepubliceerde cijfers . De Dordtse aanpak `Work first' is succesvol, Dordrecht staat op de tweede plaats van gemeenten met de hoogste uitstroomcijfers en de middelen van het Rijk om de uitstroom naar werk te bevorderen blijven niet op de plank liggen.

Recent onderzoek door TNO heeft aangetoond dat de `Work First'-aanpak van Dordrecht doeltreffend is. Dordrecht hanteert deze aanpak, waarbij diagnose in de werksituatie centraal staat, sinds twee jaar. `Work First' is gericht op het opdoen van arbeidsritme, het vergroten van kennis en vaardigheden en het onderzoeken van mogelijkheden voor regulier werk.
De belangrijkste uitkomsten van het TNO-onderzoek zijn:
- De aanpak leidt tot een verminderde instroom in de bijstand en een versnelde uitstroom uit de bijstand;

- Met het traject stijgt de kans op werk;
- Voor alle cliënten die kunnen werken is er een passend reïntegratietraject;

- Sinds de invoering van `Work First' vonden 23% meer werkzoekenden een baan;

- Gemeente en reïntegratiebedrijven werken goed samen bij het zoeken naar mogelijkheden tot verbetering.
De resultaten van het onderzoek zullen na de zomer aan de gemeenteraad worden gepresenteerd. Dan zullen de mogelijkheden tot verbetering van de `Work First'-aanpak verder worden besproken.

Ook in vergelijking met landelijke uitstroomcijfers blijkt de aanpak van Dordrecht succesvol. In de periode 2001-2005 is het aantal mensen met een uitkering in Dordrecht met 16% gedaald. Daarmee staat de gemeente op een gedeelde nummer twee positie in de ranglijst van grotere gemeenten in Nederland (meer dan 60.000 inwoners). Alleen Amsterdam heeft een nog grotere uitstroom van 25%.

Dat gemeenten een groot deel van het door het rijk ter beschikking gestelde reïntegratiebudget nog niet hebben besteed, geldt in ieder geval niet voor Dordrecht. Nagenoeg het volledige budget in 2005, EUR 20 miljoen van de in totaal beschikbare EUR 21 miljoen, werd ingezet om de uitstroom van uitkering naar werk te bevorderen.
---

Redactie
Hanneke van Leeuwen
Communicatie

telefoon 078 6 39 8994

email h.van.leeuwen@dordrecht.nl

Informatie
De heer Fons Carlier
Sociale Dienst
telefoon 078 6 39 6670