Gemeente Twenterand


Wmo: `Samen, zorgvuldig en sociaal meedoen'
Gemeente Twenterand werkt hard aan invoering Wmo

Op 28 juni 2006 heeft de Eerste Kamer de Wet maatschappelijke ondersteuning (de Wmo) aangenomen. Deze wet regelt dat gemeenten per 1 januari 2007 verantwoordelijk zijn voor huishoudelijke verzorging. Dat is hulp bij de huishouding voor mensen die dat zelf niet (meer) kunnen, zoals ouderen en gehandicapten.
De gemeente Twenterand bereidt zich nu al zorgvuldig voor op de nieuwe taak. In de laatste maanden van 2006 zal breed bekend gemaakt worden hoe de gemeente de hulp bij het huishouden gaat regelen. Als eerste stap heeft de gemeente nu een folder uitgegeven waar de eerste vragen en antwoorden over de Wmo zijn gebundeld. U kunt deze folder vinden bij de zorginformatie o punten in de gemeente Twenterand en het Service Informatie Centrum in het gemeentehuis. Daarnaast staat de informatie op deze website (onder plannen en projecten/Wmo).

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
De invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is onderdeel van een bredere herziening van het zorgstelsel. De Wmo geeft gemeenten taken die nu vallen onder de Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en delen uit de AWBZ. De wet wordt met ingang van 1 januari 2007 ingevoerd omdat de totale kosten van de zorg in Nederland in de komende jaren sterk zullen toenemen. Om de zorg betaalbaar te houden zijn veranderingen in het zorgstelsel noodzakelijk. Een van de maatregelen is de invoering van de Wmo. Door de veranderingen in het zorgstelsel kan iedereen zorg blijven krijgen, ook in de toekomst.

WMO = meedoen
Centraal doel van de Wmo is: `meedoen'. Meedoen van álle burgers - of je nu oud bent of jong, gehandicapt of niet-gehandicapt, autochtoon of allochtoon, mét of zonder gezondheidsproblemen - aan álle facetten van de samenleving, dus wonen, werken, vrijetijdsbesteding, sporten etc.. Niet alleen meedoen aan alle activiteiten maar ook meedoen aan het bieden van hulp of ondersteuning aan vrienden, familie of bekenden. En als dat niet kan of niet lukt, dan is er ondersteuning vanuit de gemeente. De financiële kaders van de Wmo zijn op dit moment nog niet helemaal duidelijk maar de verwachting is dat er onder andere door het groeiend aantal verzoeken om ondersteuning bij het meedoen (o.a. door de vergrijzing) er veel hulp nodig is van de omgeving. Daarom is de Wmo voor iedereen van belang!

Vragen over de invoering van de Wmo en op het gebied van wonen, welzijn en zorg kunt u stellen bij het Zorginformatie o punt. Hier vindt u ook de folder met vragen en antwoorden over de Wmo. Deze loketten vindt u in Vriezenveen, Vroomshoop en Den Ham. Bij de ingebruikname van het Kulturhus in Westerhaar zal ook daar een Zorginformatie o punt worden geopend.
De gemeente Twenterand werkt samen met vier andere gemeenten (Rijssen-Holten, Hellendoorn, Wierden en Tubbergen) aan de invoering van de Wmo.

Betrokkenheid
De gemeente voert de regie over de Wmo. Zij moet er immers voor zorgen dat alle voorzieningen waar mensen recht op hebben er ook komen. Dat betekent niet dat de gemeente ook alles zelf moet doen. In de optiek van het gemeentebestuur is het erg belangrijk om alle partijen die met de nieuwe wet te maken krijgen, te betrekken bij het maken van het beleid. Betrokkenheid van organisaties die namens de gemeente voorzieningen gaan aanbieden is onontbeerlijk, want juist zij hebben immers veel expertise op het gebied van maatschappelijke ondersteuning. Daarom dicht de gemeente hen een prominente rol toe bij de uitvoering van het Wmo-beleid. Contracten met zorgaanbieders zijn hard nodig, het is zaak dat die in onderlinge overeenstemming worden afgesloten.
Ook is het zorg om de vertegenwoordigers van zorgvragers bij de beleidsvoorbereiding te betrekken. Want wie weet nou beter dan zij, welke behoeften, wensen en eisen voor het gebruik van voorzieningen er zijn?

Landelijke informatiecampagne van start
Donderdag 6 juli vond de aftrap plaats van de landelijke informatiecampagne over de
invoering van de Wmo met de lancering van de site www.info-wmo.nl. Op deze site staat algemene informatie en kunt u terecht voor veel praktische vragen en antwoorden over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Lokale campagne volgt dit najaar
Op weg naar januari 2007 moet het iedere inwoner duidelijk gaan worden wat voor hem of haar de Wmo concreet gaat betekenen. Natuurlijk allereerst voor mensen die nu al gebruik maken van hulp in de huishouding en onder de huidige AWBZ-regeling vallen. In oktober krijgen zij bericht van het zorgkantoor. Eind dit jaar zal bekend zijn welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn voor onze gemeente. De gemeente zal u op dat moment pas kunnen vertellen wat dit betekent voor uw individuele situatie.

Zorg voor maatschappelijke ondersteuning
De gemeente Twenterand is net als iedere gemeente in het land verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning. Wat betekent dat nou `maatschappelijke ondersteuning'?
Dat gaat behoorlijk ver. Het gaat immers om álle activiteiten die het mensen mogelijk maken om mee te doen in de samenleving. Denk daarbij niet alleen aan vrijwilligerswerk en mantelzorg, maar ook aan het geven van goede informatie en advies, opvoedingsondersteuning en hulp bij het huishouden.
De wet wil dat de mensen zo veel mogelijk voor zichzelf en elkaar zorgen. Om alles in goede banen te kunnen leiden is het begrip in de Wet maatschappelijke ondersteuning, in de volksmond bekend als Wmo, verwoord in negen prestatievelden.
De negen prestatievelden geven aan waarvoor de gemeente verantwoordelijk is en waarop zij kan worden aangesproken.

De negen prestatievelden in de Wmo

1. Het bevorderen van de sociale samenhang in en leefbaarheid van dorpen, wijken en buurten.

2. Op preventie gerichte ondersteuning van jeugdigen met problemen met opgroeien en van ouders met problemen met opvoeden.
3. Het geven van informatie, advies en cliëntondersteuning.
4. Het ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers.
5. Het bevorderen van de deelname aan het maatschappelijke verkeer en van het zelfstandig functioneren van mensen met een beperking of een chronisch psychisch probleem en van mensen met een psychosociaal probleem.

6. Het verlenen van voorzieningen aan mensen met een beperking of een chronisch psychisch probleem en aan mensen met een psychosociaal probleem ten behoeve van het behoud van hun zelfstandig functioneren of hun deelname aan het maatschappelijke verkeer.
7. Het bieden van maatschappelijke opvang, waaronder vrouwenopvang.
8. Het bevorderen van openbare geestelijke gezondheidszorg, met uitzondering van het bieden van psychosociale hulp bij rampen.
9. Het bevorderen van verslavingbeleid.