Het Nederlandse Rode Kruis

31 juli 2006
Rode Kruis: respecteer humanitair oorlogsrecht

Hulpgoederen klaar voor transport naar Libanon in de haven van Larnaka, Cyprus

Zondag vielen zeker 60 doden door een Israëlische luchtaanval. In de stad Qana werd een flatgebouw geraakt. Onder de doden zijn 37 kinderen. De internationale gemeenschap heeft geschokt gereageerd. Al eerder werden ambulances van het Libanese Rode Kruis beschoten.

Gebrek aan respect
Het internationale Rode Kruis (ICRC) maakt zich ernstige zorgen over het gebrek aan respect voor het humanitair oorlogsrecht in het voordurende conflict. Alle mogelijke maatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen. De strijdende partijen moeten gebouwen zoals scholen ontzien en medische hulpdiensten beschermen.

Circa 150.000 mensen zijn naar Syrië gevlucht, waaronder dit meisje. De Syrische Rode Halve Maan vangt ze op aan de grens.

Opsporen van dierbaren: tracing
Honderdduizenden zijn op de vlucht geslagen sinds het begin van het conflict. Daardoor verkeren velen ook in onzekerheid over het lot van hun dierbaren. De vluchtelingen hebben moeilijk toegang tot communicatiemiddelen en kunnen familieleden niet bereiken. Het Rode Kruis probeert hen weer met elkaar in contact te brengen. Het geeft Ontheemden prepaidcards en toegang tot satelliettelefoons. Ook faciliteert het Rode Kruis herenigingen over de grens en de frontlinie. Het bergt bovendien stoffelijke overschotten en draagt deze over aan familie.

Op zoek naar familie?
Het internationale Rode Kruis (ICRC) heeft een website, Familylinks, om contact te maken. Bent u op zoek naar uw dierbaren? Dan kunt u een bericht plaatsen. Ook de vluchtelingen in het conflictgebied kunnen op de website laten weten dat ze veilig zijn. U kunt ook contact opnemen met het Nederlandse Rode Kruis, per brief (adres linksonder) of per e-mail: tracing@redcross.nl. Vanuit Beiroet zal het Libanese Rode Kruis proberen het contact telefonisch te herstellen.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft giro 7447 opengesteld voor giften. Doneer nu!

Meer informatie:

* Doneer nu aan giro 7447!

* Dossier conflict Midden-Oosten

* Humanitair oorlogsrecht

* Op zoek naar familie? Bezoek de Familylinks website (www.familylinks.icrc.org)