NIOD


31.7.2006
Aan echtheid Dagboek Anne Frank kan niet worden getwijfeld, aldus het DuitseBundeskriminalamt

Het BKA (Gerechtelijk Laboratorium) in Wiesbaden maakte 26 juli 2006 bekend dat hun onderzoek uit 1980 naar de echtheid van het dagboek van Anne Frank niet gebruikt mag worden om de authenticiteit van het dagboek in twijfel te trekken.

Dagboek Anne Frank en het Bundeskriminalamt.

In het kader van een proces dat de Duitse staat vanaf 1976 voerde tegen enkele ontkenners van de echtheid van het dagboek van Anne Frank, kreeg het Bundeskriminalamt (BKA) uit Wiesbaden opdracht om onderzoek te doen naar de echtheid van het Dagboek. Het BKA moest onderzoek doen naar het papier en naar de schrijfmiddelen om vast te stellen of het dagboek al of niet in de periode 1941-1944 was geschreven. Eind mei verscheen een rapport van vier pagina's waarin vastgesteld werd dat het met het papier en de gebruikte inktsoorten wel goed zat. Maar er stond ook in dat op de losse vellen naderhand verbeteringen waren aangebracht in zwarte, groene en blauwe ballpointinkt. Daar werd aan toegevoegd dat de ballpoint pas na 1951 op de markt was verschenen. Op dat moment maakte niemand zich er druk om, maar vijf maanden later zorgde het West-Duitse weekblad Der Spiegel voor sensatie. 'Een rapport van het Bundeskriminalamt bewijst: in het dagboek van Anne Frank staan later aangebracht verbeteringen. De echtheid van het dagboek wordt daarmee verder in twijfel getrokken.', was de inleidende alinea van een suggestief artikel.

Het NIOD was op dat moment ook bezig met onderzoek rond het dagboek van Anne Frank (zie De Dagboeken van Anne Frank, Bert Bakker Amsterdam 1986) en vroeg het BKA of er meer was dan de vier pagina's van het rapport. Het antwoord was negatief: er was niet meer. Daarop werd de onderzoeker uitgenodigd om in het dagboek aan te geven wáár hij zwarte, groen of blauwe ballpointinkt had gevonden. Wat gevonden werd, was het volgende: tussen de losse bladen van de door Anne zelf overgeschreven versie van haar dagboek zaten twee blaadjes papier. De tekst was in ballpointinkt geschreven, maar overduidelijk niet door Anne Frank en inhoudelijk volstrekt onbelangrijk. Later zou bekend worden dat deze blaadjes er in 1959 of 1960 tussen waren gestopt.

Het BKA-rapport over de ballpointinkt was weliswaar op drijfzand gebouwd, maar het kwaad was toen al geschied; neonazi's zouden dit rapport vijfentwintig jaar lang gebruiken als 'bewijs' dat Anne haar dagboek niet zelf had geschreven.

Er is verschillende malen geprobeerd het BKA zover te krijgen het rapport in te trekken of in elk geval van verhelderend commentaar te voorzien, maar dat is tot op deze maand niet gelukt. In een klein plaatsje bij Maagden burg hebben op 24 juni een aantal neonazi's een exemplaar van Het Dagboek van Anne Frank publiekelijk verbrand. In de discussie die daarop volgde, werd door neonazi's opnieuw het kwarteeuw oude BKA-rapport tevoorschijn gehaald. Dat had tot gevolg dat het Bundeskriminalamt eindelijk afstand nam van de conclusies die uit het rapport werden getrokken.

Zie voor het BKA-persbericht: www.bka.de/ onder Presse/Pressemitteilungen.