Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 31 juli 2006

KLIMAATPROJECT HIER LAAT KLIMAATVERANDERING MET EIGEN OGEN ZIEN

Twee winnaars van fotowedstrijd op reis naar de Himalaya

Mensen die met hun foto laten zien wat klimaatverandering betekent voor hen kunnen een reis naar de Himalaya winnen met de professioneel avonturier Marc Cornelissen. Daar kunnen zij met eigen ogen zien wat klimaatverandering betekent voor de mensen daar. De fotowedstrijd en de reis zijn het initiatief van het Klimaatproject Hier, een samenwerking van ruim 40 goede doelen organisaties die de aanpak van het klimaatprobleem hoger op de agenda willen zetten.

Het motto van het klimaatproject is 'Hier' want klimaatverandering is Hier in Nederland, Hier in Afrika en Hier overal ter wereld. En het begin van de oplossing ligt Hier, bij jou. Doel is bij zoveel mogelijk Nederlanders het bewustzijn aan te wakkeren dat er iets aan klimaatverandering gedaan kan worden. Namelijk: door hier en nu te beginnen met oorzaken en gevolgen aan te pakken. Het is voor het eerst dat zoveel goede doelen organisaties op het gebied van milieu, ontwikkelingssamenwerking en natuurbescherming samen campagne voeren.

Fotowedstrijd

Op de website van het Klimaatproject Hier www.hier.nu is een fotowedstrijd opgezet. Op dit moment kunnen mensen online hun klimaatfoto plaatsen. Vanaf 15 augustus kunnen bezoekers stemmen op hun favoriete foto. Uit de 50 meest gewaardeerde inzendingen worden twee winnaars geselecteerd welke een project van het Wereld Natuur Fonds zullen bezoeken in de Himalaya. Het Wereld Natuur Fonds realiseert Hier een project gericht op aanpassing van de bevolking op de gevolgen van sneller smeltende gletsjers zoals overstromingen en problemen met de drinkwatervoorziening.

Bij terugkomst in Nederland worden deze mensen aangespoord om zelf ook actie te ondernemen in hun eigen omgeving. Bijvoorbeeld door je straat van zuinige lampen te voorzien. Of je stimuleert je collega's om hun beeldscherm uit te zetten. Of je koopt zelf een zuinige tv.

Organisaties actief over de hele wereld

Het Klimaatproject Hier wil Nederlanders aanzetten om actie te ondernemen, en daarnaast laten zien dat de organisaties ook zelf een start maken met het aanpakken van het probleem door middel van tientallen projecten wereldwijd. Klimaatverandering is ook niet iets voor 'later' maar voor een groot gedeelte van de wereldbevolking nu al een realiteit waar zij het hoofd aan moeten bieden. De samenwerkende goede doelen organisaties hebben projecten in Nederland, Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Deze projecten zijn er op gericht om mensen om te leren gaan met de veranderende omstandigheden en hen hierbij te steunen.

Voor meer informatie www.hier.nu

Bel voor meer informatie over het Klimaatproject Hier met communicatiemanager Eva van der Weiden: 030 2348209.