AutoRai

Nieuwe Q-Tronic adaptieve automatische transmissie van Alfa Romeo

(7/31/2006)
Na de succesvolle start van de Alfa 159 en Alfa 159 Sportwagon in het premium segment breidt Alfa Romeo het leveringsprogramma van deze modellen nu uit met Q-Tronic, de nieuwe zestraps automatische transmissie.
Met de geavanceerde Q-Tronic maakt de automatische transmissie zijn opwachting in het leveringsprogramma van de Alfa 159 en Alfa 159 Sportwagon. Met zijn âstate-of-the-artâ techniek en innovatieve details staat de zestraps Q-Tronic garant voor uitstekende rijeigenschappen, een efficiënt brandstofverbruik en ongeëvenaard rijplezier. De vele voordelen van de automatische transmissie Q-tronic biedt Alfa Romeo op de dieselmodellen 1.9 JTDM 16V en 2.4 JTDM 20V.

Adaptief elektronisch besturingssysteem
De compact geconstrueerde en lichtgewicht automatische zesversnellingsbak is uitgerust met een adaptief elektronisch besturingssysteem dat de schakelmomenten automatisch aanpast aan de rijstijl van de bestuurder. Tussen transmissie en motor bevindt zich een koppelomvormer die niet alleen als hydraulische koppeling fungeert, maar ook in staat is om bij acceleratie het door de motor geleverde koppel te vermenig-vuldigen, wat de prestaties ten goede komt. Om bij een relatief constante snelheid van de auto het brandstofverbruik tot een minimum te beperken, kan de koppelomvormer door een inwendige koppeling worden overbrugd, zodat een directe mechanische verbinding tussen motor en transmissie ontstaat. Wanneer de auto stilstaat, bijvoorbeeld voor een verkeerslicht, schakelt de transmissie na enkele seconden automatisch
naar neutraal, om zo brandstofverbruik en slijtage aan de transmissie te reduceren.

Q-Tronic verschaft de bestuurder daarnaast vanzelfsprekend extra rijcomfort in âstop and goâ situaties, bijvoorbeeld bij rijden in druk stadsverkeer of in files op de snelweg, waarbij veelvuldig geschakeld moet worden. Q-Tronic ontlast de bestuurder door steeds volautomatisch de juiste overbrenging te kiezen. Het schakelen gaat niet gepaard met een onderbreking van de aandrijving, waardoor een snelle, schokvrije acceleratie mogelijk is.

Verschillende schakelprogrammaâs
De bestuurder kan kiezen uit vier verschillende schakelprogrammaâs: ⢠Comfort
⢠Sport
⢠Winter
⢠sequentiële handschakeling

Het Comfort-programma zorgt voor maximaal ontspannen rijden bij een minimaal brandstofverbruik. Wanneer sportievere prestaties worden verlangd, kan het programma Sport (alleen beschikbaar op de 2.4 JTDM 20V Q-Tronic) worden geactiveerd. In dit programma schakelt Q-Tronic bij hogere motortoerentallen over. Op glad wegdek kan de bestuurder het programma Winter (alleen beschikbaar op de 2.4 JTDM 20V Q-Tronic) selecteren, waarbij de transmissie steeds een relatief hoge versnelling kiest om het rijden niet alleen te vergemakkelijken maar tevens veiliger te maken. En dan biedt Q-Tronic nog de mogelijkheid van sequentiële handschakeling: hiermee kan de bestuurder sportief handmatig schakelen met de als een joystick uitgevoerde versnellingshendel. Kort naar voren bewegen om op te schakelen, naar achteren om terug te schakelen. Rijplezier gegarandeerd!

Actieve bijdrage aan de veiligheid
Verder kent het systeem diverse intelligente functies om het schakelen aan specifieke rij- en wegdekomstandigheden aan te passen. De belangrijkste zijn âUp & Down slopeâ, een functie die de transmissie in staat stelt om hellingen en bochten te herkennen en automatisch de schakeltoerentallen hierop aan te passen, en âBraking assistâ, een functie die bij het afdalen van een helling de auto sterker op de motor laat afremmen. Hierdoor draagt Q-Tronic actief bij aan de veiligheid, de stabiliteit en het rijcomfort van de Alfa 159 en Alfa 159 Sportwagon.

Beschikbaarheid en prijzen
Q-Tronic is met onmiddellijke ingang leverbaar op de Alfa 159 en Alfa 159 Sportwagon in combinatie met de sportieve

1.9 JTDM 16V en 2.4 JTDM 20V dieselmotor. De meerprijs voor Q-Tronic bedraagt voor deze modellen ⬠2.520,â. Later
dit jaar wordt Q-Tronic eveneens leverbaar in combinatie met de krachtige zescilinder 3.2 JTS Q4 benzinemotor. Hiervoor is de prijs op dit moment nog niet vastgesteld.

De Alfa 159 1.9 JTDM 16V Q-Tronic in Progression-uitvoering is leverbaar met een consumentenprijs inclusief BTW en BPM vanaf ⬠37.970,- (Alfa 159 Sportwagon 1.9 JTDM 16V Q-Tronic Progression: ⬠39.370,-). De Alfa 159 2.4 JTDM 20V Q-Tronic Progression staat in de prijslijst voor ⬠44.855,- (Alfa 159 Sportwagon 2.4 JTDM 20V Q-Tronic Progression: ⬠46.255,-). Alle hier genoemde modellen zijn tegen een meerprijs van
⬠1.500,- eveneens leverbaar in de luxe Distinctive-uitvoering, met standaard onder meer bi-zone automatische airconditio-ning, Alfatex bekleding, regensensor, binnenspiegel met automatische antiverblindingsregeling, lichtmetalen 16â velgen en stuurwiel met geïntegreerde bediening van audio.

BedrijfsautoRAI.nl
Graag jouw mening over autorai.nl
Open Lieverdedealer.nl in een nieuw venster