Gemeente Roermond

Roermond koploper in Limburg met archeologische onderzoeken

In de Limburgse Archeologiebalans, die onlangs door de Provincie Limburg is opgesteld, voert de gemeente Roermond de lijst aan met het grootste aantal archeologische onder-zoeken in de periode 1995-2005. Volgens het rapport, dat een analyse van 10 jaar archeologische monumentenzorg in Limburg presenteert, zijn de ontwikkelingen in de Limburgse archeologie de afgelopen jaren stormachtig. Veel Limburgse gemeenten tonen daarbij steeds meer verantwoordelijkheid en zien het belang van archeologisch onderzoek in.

De gemeente Roermond is er trots op met 58 archeologische onderzoeken koploper te zijn. Niet alleen wijst dit cijfer erop hoe serieus Roermond omgaat met haar historisch erfgoed, het is ook een uitstekende indicator voor de omvang van de ruimtelijke ontwikkelingen binnen de gemeente. Wethouder Imkamp van Cultuur: Het is belangrijk te weten waar de wortels van een stad liggen, niet alleen voor ons maar ook voor toekomstige generaties. Daarom gaan we zorgvuldig om met ons cultureel erfgoed. Dat houdt in dat we archeologisch onderzoek laten verrichten voordat een nieuw bouwproject van start gaat.

Venlo volgt op een tweede plek met 53 onderzoeken en de gemeente Sittard-Geleen is derde met 32 onderzoeken. De gemeenten Kessel en Simpelveld sluiten de rij met nul onderzoeken in de afgelopen 10 jaar. De Provincie plaatst een kleine kanttekening bij het rapport in die zin dat in Maastricht veel archeologische onderzoeken door de eigen Stadsarcheologische dienst zijn uitgevoerd en dat niet altijd alle rapporten bij de Provincie terecht zijn gekomen. Dit geeft een deels vertekend beeld. Maastricht heeft in het rapport 24 onderzoeken achter haar naam staan.

Publicatiedatum: 31.07.2006 Bijgewerkt: 31.07.2006