GGD Zuidhollandse Eilanden


Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst

Hoofdvestiging
Van Hogendorpstraat 50
3201 WE Spijkenisse
T (0181) 65 24 00
F (0181) 65 24 01

E info@ggd-zhe.nl

W www.ggd-zhe.nl

PERSBERICHT

Spijkenisse, 31 juli 2006

Strijd tegen de (overmatige) derde helft
Alcoholgebruik wordt vaak geassocieerd met sport en sportkantines. Dit is feitelijk niet terecht want alcoholconsumptie vindt het meest in de uitgaansgelegenheid en thuis plaats. Desalniettemin is de kantine is hét trefpunt van veel sportverenigingen en stroomt na afloop van sportwedstrijden de bierpomp rijkelijk. En juist de combinatie van sport en alcohol kan grote problemen opleveren. Reden te meer voor de gemeente Oud-Beijerland om samen met de GGD Zuidhollandse Eilanden aandacht te vestigen op het alcoholgebruik in de sportkantine.

Alcohol na het sporten
Het meeste alcoholgebruik vindt plaats na het sporten. Echter, na een grote fysieke inspanning moet je lichaam hiervan herstellen en alcohol verhindert juist dit herstellingsproces met als gevolg meer kans op spierpijn en blessures. Daarnaast werkt alcohol vochtafdrijvend. Tijdens het sporten kan het vochtverlies oplopen tot wel 2 liter per uur, extra vochtaanvoer is dan ook een absolute noodzaak. Alcohol zorgt juist voor verdere uitdroging. Ten slotte hebben sporters na het sporten meestal een lege maag. Alcohol op de lege maag wordt extra snel in het bloed opgenomen waardoor de merkbare effecten van alcohol extra hevig kunnen zijn. Als men dan nog naar huis moet rijden ontstaan er nog sneller anders gevaarlijke situaties.

Gezamenlijke aanpak
Onlangs hebben diverse sportverengingen uit Oud-Beijerland samen met wethouder Göbel van sport en recreatie en de GGD, in een gezamenlijk overleg gekeken naar mogelijke acties die kunnen worden ondernomen tegen overmatig alcoholgebruik in sportkantines. Eén van de uitkomsten uit dit overleg was de mogelijkheid om op sporttoernooien voorlichting te geven over alcohol in het algemeen en de combinatie met sport in het bijzonder. Op zaterdag 12 augustus vindt de aftrap plaats en is de Eilandhopper van de GGD aanwezig op het SHO voetbaltoernooi voor B-junioren. Ouders en jongeren zullen worden geïnformeerd en kunnen zelf de effecten van alcohol op de rijvaardigheid ondervinden.